uitgelicht

Kansplus Oisterwijk bestaat 60 jaar!


We gaan even met u 60 jaar terug in de tijd. We schrijven dan 1963. De tijd van luchtpost, huistelefoon aan de muur, afwasborstel, losse centrifuge, carbonpapier, springtouw en vul zelf maar verder in….

Contactpersonen en jongeren samen tijdens het 60-jarige jubileum.

Uit die tijd stamt het ZORGENKIND. Een landelijke vereniging, opgericht voor ouders die een kind hebben met een verstandelijke beperking. Opgericht om mensen met elkaar in contact te brengen, om zorgen te delen, tips te geven en informatie te ontvangen. Door activiteiten te organiseren voor ouders (met of zonder hun zorgenkind) en ze zo met elkaar in contact te brengen, voelden mensen zich niet alleen staan. Ervaringsdeskundigen bij elkaar.

Ondanks dat we anno 2023 informatie kunnen inwinnen via internet, instanties en zorginstellingen, blijft de behoefte bestaan om met elkaar in contact te komen. Door de digitalisering misschien wel juist meer. Via de digiweg wordt ons veel toegeschoven en hebben we het er maar druk mee. Menselijk contact blijft gelukkig een behoefte en het is ook een van de pijlers van onze vereniging.

Het veranderen van het tijdsbeeld zie je terug in de namen die er zijn gepasseerd; ZORGENKIND, VOGG en dan nu Kansplus Oisterwijk e.o. Dit omvat de kernen Oisterwijk, Moergestel, Berkel-Enschot, Udenhout, Biezenmortel en Haaren.

Een gouden speld voor Christel Touw.

Naast het bestuur zijn er ook een tal van contactpersonen in de weer om activiteiten te organiseren: kerstviering, bowling, fietstocht en de carnavalsmis in Oisterwijk met zijn carnavalsmiddag en in het recente verleden de lichtjestocht met geweldig mooi versierde vrachtwagens.

Tijdens het vieren van het 60-jarig bestaan bleek ook weer dat het menselijk contact belangrijk is en dat Kansplus voelt als één familie. Een druk bezochte feestmiddag is daar getuige van. Tijdens dit feest werd Christel Touw geëerd voor haar inzet als contactpersoon én als ervaringsdeskundige met een oorkonde en gouden speld van de vereniging. Daarnaast kregen alle contactpersonen een bos bloemen voor hun inzet vóór, tijdens en ná corona.

Wilt u meer weten over deze vereniging; als ouders met een zoon of dochter met een verstandelijke beperking, als vrijwilliger of als sponsor, neem dan contact op met rinie.roosen@planet.nl