ondernemers

Zwanen met kuikens blokkeren rotonde in Oisterwijk (Update)


Dinsdagmorgen moesten er handhavers aan te pas komen om het verkeer te begeleiden en dierenambulance kwam ter plaatse.

Verkeer over deze weg? Nu even niet! (Foto: Toby de Kort).

Het zwanenkoppel had met haar kuikens de rotonde geblokkeerd aan de Laarakkerweg/ De Nedervonder in Oisterwijk. Automobilist konden niet over de normaal drukke rotonde doordat de rijbaan geblokkeerd werd. Handhavers van gemeente Oisterwijk kwamen ter plaatse met twee voertuigen en sloten de omgeving rond het koppel met het jong af. Het verkeer werd geregeld door de handhavers in afwachting van de dierenambulance.

Een van de drie kleine zwaantjes bleek helaas aangereden te zijn en kon moeilijk lopen. De zwanen hebben ongeveer een uur op het wegdek gezeten, waarna zij een vijver langs de weg in gingen. Het gewonde jong wordt door de dierenambulance verzorgd. De handhavers probeerden eerder de zwanen al te benaderen, maar dit was onmogelijk door het beschermde gedrag. Een omstander van een perceel aan de Heusdensebaan wist te melden dat de zwanen bij hem in de tuin gebroed hebben. Ze zijn opzoek naar eten en hebben al een flink eind afgelegd tot de bewuste rotonde.

Update

Kort na het vertrek van de rotonde werden de zwanen elders aangetroffen, met een van de jongen gewond. Het gewonde jong werd door de zwanen verstoten, en is door de dierenambulance meegenomen naar een speciale opgevangen voor zwanen.

 

Eind goed, al goed… (Foto: Toby de Kort).