Care Inn

Gemeente roept op alert te zijn na drie vermoedelijk aangestoken bosbranden in Oisterwijk


Afgelopen drie dagen was er iedere avond in hetzelfde bosgebied brand. Gemeente Oisterwijk roept op tot alertheid.

Een kleine bosbrand kan snel uitgroeien tot een grote brand en veel natuur vernielen, of erger… (Foto: Toby de Kort)

Bij de drie branden, donderdag, vrijdag en zaterdag telkens rond 19.00 en 20.00 uur, werden bij de laatste twee meerdere brandhaarden ontdekt. Een duidelijk signaal dat hier vermoedelijk sprake is van opzet.

Hoewel het grondwaterniveau weer op orde is na de regenval eerder dit jaar, is het oppervlakte vanwege de wind en warme dagen droog. Het is daarom ook dat de brandweer bij een melding met veel blusgroepen uitrukt, om zo snel mogelijk escalatie te voorkomen. Men noemt dat een ‘Zeer grote brand’ , wat niet wil zeggen dat de brand heel groot is, maar wel dat er veel brandweerlieden en wagens nodig zijn om de brand onder controle te krijgen.

‘Het blijft de komende dagen warm, zonnig en droog. Dat vergroot de kans op een natuurbrand,’aldus de gemeente, die niet direct de link legt met een mogelijke brandstichter, maar wel oproept alert te zijn. ‘Let daarom goed op, wees voorzichtig en gooi sigaretten en glas altijd in een prullenbak of neem het mee. Bel bij een verdachte situatie 112.’

 

Klik en lees hier alle meldingen van bosbranden in Oisterwijk