uitgelicht

COA vraagt gemeente om extra plekken minderjarige asielzoekers


Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en het NIDOS roepen gemeenten op om extra plekken te realiseren voor opvang van Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV).

‘Momenteel is dagelijks vrijwel ieder bed voor alleenreizende kinderen en jongeren tot en met 17 jaar bij het COA en Nidos bezet. Als de capaciteitsgroei voor opvang van deze alleenstaande minderjarige vluchtelingen niet snel en drastisch versnelt, bestaat het risico dat een grote groep kinderen en jongeren tijdens de zomer van 2023 geen bed, bescherming en begeleiding heeft.’ De oproep is gericht aan het gemeentebestuur, om te kijken of er in onze gemeente mogelijkheden zijn voor extra opvanglocaties, of uitbreiding van bestaande locaties.

De entree van het AZC in Oisterwijk (Bron; Google Maps)

Op het AZC in Oisterwijk is een door de gemeenteraad gelimiteerd aantal plekken beschikbaar. De gemeenteraad heeft vanwege eerdere overlast door enkele van hen, het aantal plekken beperkt. Onbekend is of er ook in de tijdelijke opvanglocaties AMV’ers aanwezig zijn. De mogelijke overlast die jongeren (niet uitsluitend minderjarig) jaren terug hebben gegeven in Oisterwijk, zijn laatste tijd nagenoeg voorbij. Van meerdere incidenten per week, is het nu enkele incidenten per jaar. Blijkbaar helpt de nieuwe aanpak, waarbij overlastgevers eerder worden overgeplaatst naar speciaal daarvoor ingerichte locaties elders in Nederland. Of de gemeenteraad hiermee aanleiding ziet het aantal opvangplekken in Oisterwijk te verhogen is nog niet bekend.

Een eerder deze week uitgekomen rapport over de leefomstandigheden van asielzoekers, geeft aan dat het ongezond is om deze mensen veel te laten verhuizen, en ook de opvanglocaties en voorzieningen moeten goed op orde zijn. De combinatie van een tekort aan plekken, de wisselende instroom, tijdelijke voorzieningen en mede daardoor mindere omstandigheden maakt goede opvang moeilijk.

‘De instroom in de maanden april en mei is hoger geweest dan de maanden ervoor en zal naar verwachting de komende periode verder toenemen. Ondanks alle inspanningen vanuit het COA, Nidos, de contractpartners van Nidos en gemeenten om de opvang uit te breiden, moeten we constateren dat de hoeveelheid beschikbare bedden voor deze doelgroep steeds verder achterloopt op de aantallen die nodig zijn om deze groep van opvang te kunnen voorzien. Het COA, Nidos en de contractpartners van Nidos verwachten de komende maanden nog wel iets uit te breiden, maar de verwachte aantallen gaan zeker met de huidige instroom niet toereikend zijn om alle jongeren een bed en begeleiding te kunnen bieden. Daarnaast bestaat een groot deel van de huidige COA-locaties uit noodopvang en is dus (zeer) tijdelijk. Ook voor deze locaties dienen duurzame plekken gevonden te worden.’

Het COA zoekt bij voorkeur plekken voor langere termijn. Dit kan voor zowel asielzoekers (in procedure voor een mogelijke verblijfsvergunning) alsmede statushouders (die al een vergunning hebben). Voor de laatste groep kunnen ook kleinschalige opvanglocaties geschikt zijn.