Care Inn

Haaren herdenkt tijdens Dodenherdenking op 4 mei


Ieder jaar is op 4 mei de Nationale Dodenherdenking. Ook de gemeente Oisterwijk herdenkt. Het gemeentebestuur nodigt je uit voor de herdenkingsbijeenkomst in Haaren op donderdagavond 4 mei om 19.30

Programma Haaren

• 19.30 in Haaren bij het oorlogsmonument, op het plein vóór de kerk. Hierbij zal door verschillende sprekers stil gestaan worden bij oorlogsslachtoffers in het algemeen én die in en uit Haaren komen in het bijzonder.

• Na 20.15 is iedereen van harte welkom om in het voormalige gemeentehuis ‘Gedenkplaats Kamp Haaren’ te bezoeken.

• Om 20.45 draait de film ‘Kamp Haaren. Leven tussen vrees en vrijheid’ van regisseur Ellen van Kempen.

Bij de Herdenking in Haaren zijn vele verenigingen betrokken, zoals de gezamenlijke gilden, Zanggroep DaCapo en Scouting Haaren, maar ook de kinderen van beide basisscholen. Wethouder Dion Dankers is namens het college aanwezig.

Gedenkplaats ‘Kamp Haaren’ centraal

De herdenking in Haaren (Bron: Gemeente Oisterwijk).

In het in 2019 gedeeltelijk afgebrande Haarendael was gedurende de oorlogsjaren door de Duitsers de ‘Polizei- und Untersuchingsgefängnis Laer Haaren’ gevestigd. Gijzelaars, Joden, verzetsmensen, geheim agenten en vele andere zaten hier gedurende de oorlogsjaren gevangen. Sommige werd vrijgelaten, andere gingen vaak via Kamp Vught een duistere toekomst tegemoet. Voorwerpen, documenten en foto’s vertellen het verhaal over het leven in Kamp Haaren. Na de brand in Haarendael heeft de Gedenkplaats nu haar tijdelijk onderkomen gevonden in het voormalige gemeentehuis van Haaren.