uitgelicht

Dodenherdenking en bevrijding in gemeente Oisterwijk


Donderdag werden de gevallenen herdacht – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Vrijdag is de dag van het vieren van vrijheid!

Hieronder enkele momenten van beide dagen, we zullen dit komende dagen nog aanvullen:

Een stille tocht, een kerkdienst en een plechtigheid bij het bevrijdingsmonument in het centrum van Oisterwijk (Foto: LOVO).

In Oisterwijk was er een requiem in de H. Joanneskerk. Aansluitend een stille tocht vanaf de H. Joanneskerk naar het bevrijdingsmonument met daar de herdenkingsplechtigheid, kranslegging en na afloop een samenkomst in het raadhuis en gelegenheid tot napraten. Leden van de scouting hielpen mee en ook het gilde was aanwezig.

Klik hier voor de fotoserie van de Dodenherdenking.

In Haaren werd samengekomen bij het oorlogsmonument op het plein voor de kerk met verschillende sprekers. Daarna kon men in het voormalige gemeentehuis Gedenkplaats Kamp Haaren bezoeken en een film bekijken over het leven in het kamp, destijds ingericht in Haarendael.

Het bevrijdingsvuur komt aan in Oisterwijk (Bron: LOVO).

Vrijdagochtend is het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen aangekomen in Oisterwijk. Sporters van Taxandria Atletiek hebben het als ‘lopend vuurtje’ naar Oisterwijk gebracht. Burgemeester Hans Janssen nam het in ontvangst.

Klik hier voor de fotoserie over het Bevrijdingsvuur.

En in de bibliotheek werd vrijheidssoep geserveerd:

 

Meer video’s en foto’s volgen later…