Care Inn

Documentaire 25 jaar na brand Petruskerk


Op 27 mei is het exact 25 jaar geleden dat de Petruskerk het toneel was van een verwoestende brand. Hierbij ging de torenspits in vlammen op en stortte de toren door het dak. Deze gebeurtenis staat bij veel Oisterwijkers in het geheugen gegrift.

De toren, kort voordat deze omlaag stort (Fragment uit de video van LOVO)

Bij de verwoestende brand van de Notre Dame in Parijs in 2019, verschenen beelden uit het LOVO archief op de landelijk en regionale tv-zenders. Dit triggerde bij veel Oisterwijkers weer herinneren. Het was mede aanleiding voor een documentaire met een terugblik op deze gebeurtenis; een eindexamenproduct van stagiair Luuk van Dongen. Luuk doorloopt bij LOVO zijn afstudeerproject in de nieuwe afstudeerrichting Content Creator  van ROC Tilburg.

De hoofdpersonen uit het drama zijn weer even in beeld: Pastoor Christof van Buijtenen, Burgemeester Yvo Kortmann en Brandweercommandant Cor Kivits. Ook ging LOVO recent nog de markt op om burgers te vragen wat zij nog wisten van de brand. De in de jaren daarna herstelde zestig meter hoge kerktoren komt anno 2023 mooi in beeld dankzij bijzondere dronebeelden van LOVO-vrijwilliger Jan Wolfs. Er is een nadere toelichting door betrokkenen aan de hand van een nauwkeurig schaalmodel van de toren. De meeste kerkschatten zijn aan vernietiging ontkomen door snel ingrijpen van de brandweer, omstanders. Ze werden  later gerestaureerd. Zoals ook het beeld van Marie Vreugderijke dat met gilde-eer teruggebracht wordt naar de kerk.

Op zondag 14 mei om 12 uur zal LOVO de documentaire “25 Jaar na de brand van de Petruskerk” uitzenden via TV, social media en deze website.