Care Inn

Beeldbank Oisterwijk: Terugkeer beeld Maria Vreugderijke na herstel torenbrand.


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de Beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

Het beeld van Maria Vreugderijke zoals het te vinden is in de Petruskerk. (Bron: LOVO)

Via diverse kanalen vernam u het al: deze maand is het 25 jaren terug dat de torenspits van de Petruskerk door brand verwoest werd. In dit item een aan de brand gerelateerd onderwerp!

Na de torenbrand in de Oisterwijkse Petruskerk op 27 mei 1998 was het zaak -naast vele andere beslommeringen- het voor Oisterwijk belangrijke Mariabeeld ‘Maria Vreugderijke’, ook ‘Onze Lieve Vrouw ter Linde’ genoemd, veilig te stellen.

Het beeld werd ondergebracht in ‘Museum Krona’ -museum voor religieuze kunst- in Uden alwaar het zo’n anderhalf jaar verbleef. Toen de kerk hersteld was keerde het beeld in 1999 terug in Oisterwijk waar het met alle egards, door o.a. Burgemeester Kortmann, pastoor van Buijtenen en het Gilde ‘Sint Joris en St. Sebastiaan’, onthaald werd. Lokale zender LOVO zond destijds ’n team uit om dit moment te registreren.

Aan het genadebeeld dat in de vijftiende eeuw ’n eigen kapel had aan het Lindeind werden wonderen toegedicht. In de zeventiende eeuw kreeg het Katholieke geloof het zwaar door Protestantse superioriteit. De kapel werd in gebruik genomen als raadhuis en het beeld moest worden verstopt. ‘Maria Vreugderijke’ kreeg in 1910 ’n nieuwe kapel in de Petruskerk waar het nog altijd te vinden is.

 

 

 

Klik en bekijk de Beeldbank van Oisterwijk