Care Inn

Basisschool De Vonder uit Moergestel in de race voor ANWB Verkeersplein


Dit jaar houdt de ANWB opnieuw de verkiezing ‘Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’. Op een verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen en praktijkervaring opdoen.

Dit wordt steeds belangrijker, omdat de fietsvaardigheid van basisschoolleerlingen de afgelopen jaren structureel afneemt. Dit maakt hen extra kwetsbaar in het steeds drukker wordende verkeer. In de provincie Noord-Brabant doen 44 basisscholen mee aan de verkiezing. Vanaf vandaag kan iedereen een stem uitbrengen. Stemmen kan tot en met vrijdag 26 mei via deze link.

Basisschool De Vonder

De verkeersveiligheid rondom school is matig. De school ligt aan een drukke weg met veel auto’s in de ochtend en middag. De meeste kinderen komen op de fiets naar school, maar ook veel kinderen worden met de auto gebracht. Een verkeersplein is erg welkom, omdat de kinderen in ons eigen dorp maar weinig kunnen oefenen. Er is in het dorp bijvoorbeeld geen enkel stoplicht. Wel hebben ze in het dorp veel landbouwvoertuigen. Het is belangrijk de kinderen te leren daar in het verkeer goed mee om te gaan. De school wil het verkeersplein benutten door met de kinderen situaties op het plein na te spelen.

Een voorbeeld van het ANWB Verkeersplein dat De Vonder in Moergestel kan winnen.

Kinderen doen steeds minder ervaring op in het verkeer, doordat ze bijvoorbeeld met de auto of bakfiets gebracht worden. Ook bevinden buitenschoolse activiteiten zich vaak op loopafstand en hebben sommige kinderen geen eigen fiets. Juist omdat basisschoolkinderen nog volop in ontwikkeling zijn, kunnen zij verkeerssituaties vaak niet goed inschatten. Het voornaamste doel van een ANWB Verkeersplein is dat zij veilig kunnen oefenen met verschillende verkeerssituaties, zoals oversteken, scherpe bochten nemen met de fiets, het inhalen van andere verkeersdeelnemers en het veilig oprijden van een rotonde. Daarnaast wil de ANWB met verkeerspleinen de kennis van de verkeersregels en het verkeersinzicht van kinderen vergroten.

Als kinderen praktijkervaring opdoen, worden zij zich bewust van de gevaren van het verkeer en kunnen zij sneller zelfstandig naar school fietsen. Het initiatief biedt leerkrachten de mogelijkheid om samen met de leerlingen op een veilige manier in de praktijk aan de slag te gaan. Uit een rondvraag onder scholen die al een ANWB Verkeersplein hebben, blijkt dat bijna 90 procent aangeeft dat een verkeersplein helpt bij het verbeteren van de fietsvaardigheden en verkeersinzicht. Bijna 80 procent van de scholen maakt dagelijks gebruik van het verkeersplein.

De ANWB zet zich al jaren op allerlei manieren in voor de fietsveiligheid van kinderen, onder meer met het verkeerseducatieprogramma ANWB Streetwise. Hiermee bezoekt de ANWB jaarlijks meer dan 1000 scholen en worden meer dan 160.000 kinderen bereikt. Streetwise heeft daarnaast een digitale leerlijn ontwikkeld. Met het ANWB Kinderfietsenplan worden gebruikte fietsen ingezameld en opgeknapt voor kinderen die zelf geen eigen fiets hebben. Zo kunnen zij tóch meters maken in het verkeer.