uitgelicht

Een gids over alles wat je moet weten voordat je een haard neemt *


Een haard in huis is niet alleen een bron van warmte, maar voegt ook sfeer en gezelligheid toe aan je woning. Het knisperende vuur en de warme gloed zorgen voor een ontspannen en rustgevende sfeer. Voordat je een haard toevoegt aan je woning zijn er echter een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In deze blog lees je alles wat je moet weten voordat je een haard toevoegt aan je woning.

Sfeer die een haard toevoegt aan je woning


Een haard kan een belangrijke bijdrage leveren aan de sfeer in je woning. Door de warme gloed en het knisperende vuur zorgt een haard voor een gezellige en ontspannen sfeer. Bovendien is een haard een echte eyecatcher in je interieur. Er zijn verschillende soorten haarden waar je uit kunt kiezen, zoals een open haard, een inbouwhaard of een vrijstaande haard. Elke haard heeft zijn eigen uitstraling en past bij een specifiek interieur. Kies daarom een haard die past bij jouw persoonlijke stijl en interieur. Als je een haard kiest die past bij het bestaande interieur, dan kan dit een enorme toevoeging zijn aan de look en feel van de ruimte.

Lekker warm en gezellig (Bron: Pexels.com)

Haardhout

Een haard kan niet branden zonder hout, haardhout bestellen is dus geen overbodige taak.  Maar wanneer je dit wil doen is het belangrijk om goed na te denken over het soort haardhout dat je wilt gebruiken. Verschillende soorten hout hebben namelijk andere kwaliteiten.

Er zijn verschillende soorten hardhout, zoals eiken haardhout, haardhout berken en beukenhout. Elk soort haardhout heeft zijn eigen eigenschappen en brandt anders. Zo brandt eikenhout lang en geeft het veel warmte af, terwijl berkenhout snel brandt en een mooie vlam geeft. Kies daarom een soort haardhout dat past bij jouw wensen en behoeften.

Tips over het toevoegen van een haard

Voordat je een haard toevoegt aan je woning zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen bij het toevoegen van een haard aan je woning.

  • Laat de haard installeren door een professional:
    Een haard installeren is geen eenvoudige klus. Het is daarom belangrijk om de haard te laten installeren door een professional. Zo weet je zeker dat de haard veilig en goed geïnstalleerd wordt.

 

  • Zorg voor voldoende ventilatie:
    Een haard heeft voldoende ventilatie nodig om goed te kunnen branden. Zorg daarom voor voldoende ventilatie in de ruimte waar de haard staat.

 

  • Kies voor een haard met een hoog rendement:
    Een haard met een hoog rendement zorgt voor een efficiënte verbranding van het haardhout. Zo bespaar je op de kosten voor haardhout en draag je bij aan een beter milieu.

 

  • Kies voor een haard met een afvoer naar buiten:
    Een haard met een afvoer naar buiten zorgt voor een veilige en efficiënte afvoer van rook en gassen. Zo voorkom je dat er schadelijke stoffen in huis komen.

 

  • Denk na over de locatie van de haard:
    Denk goed na over de locatie van de haard. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de haard niet te dicht bij brandbare materialen staat, zoals gordijnen of meubels.

 

 

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer