carnaval 2023

Column Roland Smulders: Een zekere rechtvaardigheid


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

Schrijver en columnist Roland Smulders (Foto: Iris de Groot)

 

Na afloop van de nieuwjaarsreceptie sta ik oog in oog met de cabaretier die door het gemeentebestuur van mijn woonplaats Oisterwijk speciaal is ingevlogen om het jaar in elk geval op een lollige manier te beginnen. Dan komen de klappen die de inwoners nog te wachten staan minder hard aan, moet het gemeentebestuur hebben gedacht. Een nieuwjaarsconference bij wijze van verdoving. Als het achteraf niet kan, dan moeten we ons er maar vooraf vrolijk om maken. 2022 was een ramp en van 2023 hoeven we ook geen wonderen te verwachten als het aan Rusland en de verenigde energiemaatschappijen ligt.

Even sta ik op het punt de cabaretier te vragen of hij een regionale bekendheid is die het voor een paar honderd euro deed, of dat we de hoofdprijs van vijftienduizend euro moeten betalen voor zijn aanwezigheid. Heb ik inderdaad voor de verkeerde carrière gekozen, of is het de schijn die bedriegt? Tenslotte besluit ik de feestvreugde maar niet te bederven. Hij is dringend op zoek naar de persoon bij wie hij de rekening kan indienen, dus eigenlijk weet ik het antwoord al.

Is hij van plan in de toekomst nog eens naar Oisterwijk te komen, vraag ik hem dan maar. Het blijkt dat hij bezig is met zijn afscheidsrondje langs de theaters waar hij ooit speelde. Het doet mij aan een andere cabaretier denken. Het is ook beter de zaak zo te laten. Het programma bestond hoofdzakelijk uit het beledigen van de speciaal uitgenodigde Haarenaren die op een dag ineens Oisterwijkers bleken te zijn geworden. Zijn het gemeentebestuur en hij soms van mening dat we mensen van buiten nodig hebben om die klus te klaren? En bovendien is Haaren een dorpskern waarmee je alle kanten op kunt. Biezenmortel, Helvoirt, Esch, Boxtel. Gooi Haaren op slot en de wereld wordt voor de Oisterwijkers meteen een stuk kleiner. Het is flauw om te doen alsof het dorpje helemaal nergens goed voor is. Ik had hem de grap graag gegund, maar aangezien hij toch niet terug wil komen, maak ik hem zelf maar.

Voor de mensen die er niet bij waren, geef ik graag een korte sfeerimpressie. Als een ervaren aangever legt de burgemeester de bal voor open doel. Wat fijn dat er na de coronajaren zoveel inwoners van Haaren naar de bijeenkomst zijn gekomen. Vervolgens mag de cabaretier tevoorschijn komen om de opgewreven bolletjes een lel van jewelste te verkopen. Of de cabaretier nog ooit in functie naar Oisterwijk komt, durf ik niet te zeggen, maar de Haarenaren waarschijnlijk niet. Zij weten nu uit welke hoek de wind waait en zullen er vriendelijk voor bedanken zich een tweede keer te laten bewateren.

Laatst hoorde ik iemand zeggen dat in een Oisterwijks complex met appartementen voor senioren opvallend veel mensen met een Haarense achtergrond wonen. Of het klopt weet ik niet, maar mocht het zo zijn, dan heeft het voor mijn gevoel wel een zekere rechtvaardigheid. Er lopen op de receptie veel senioren rond die straks genoodzaakt zijn elders hun heil te zoeken. Bij het overschrijden van de gemeentegrens worden zij uitgezwaaid door de Haarenaren die mogen blijven. Dan hadden die lieden maar niet zo hard moeten lachen toen het ging over Haaren aan de achterste mem.

 

Roland Smulders