uitpunt

Documentaire over de Oisterwijkse lighallen en TBC (+ Film)


In Oisterwijk had vroeger ‘De Lighallen’, bedoeld voor de jeugdige TBC patiëntjes. Stagiaires bij LOVO hebben er een documentaire over gemaakt.

Een groep kinderen bij De Lighallen in Oisterwijk (Archief Peter Deen).

De Lighallen waren half open hallen waar jeugdige patiënten in het eerste stadium van “de tering” moesten kuren. TBC, tering, ook wel tuberculose genoemd, is één van de dodelijkste infectieziekten ter wereld. De ziekte word veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium Tuberculosis. Vandaag de dag is een kwart van de wereldbevolking geïnfecteerd met deze bacterie en is het een van de grootste gezondheidsrisico’s ter wereld. Jaarlijks eist de ziekte nog steeds 2 miljoen doden wereldwijd.

In de periode 1920-1940 stonden de Lighallen globaal tussen het kruispunt bij het Kleyn Speyck en het Mamedovepad, nabij de Achterste Stroom. Het gebouw bestaat niet meer en ook de houten brug over de later verlegde Stroom is er niet meer. In het regionaal archief werden bouwtekeningen achterhaald en voormalig huisarts Koos Vermuë heeft er een artikel over geschreven voor de Heemkunderkring over de Lighallen en zich er uitvoerig in verdiept. Hij wordt geïnterviewd door stagiair Jurre Sampers van het Koning Willem I college.

De speurtocht naar informatie over de lighallen begint bij een kennis die daar een stuk grond heeft. Het woord ‘lighallen’ was voor de jonge stagiaires niets zeggend. De locatie was niet exact bekend, behalve dat er een volkstuinencomplex is met die naam. Een oproep in de lokale media leverde een reactie op van Peter Deen, wiens moeder daar gelegen heeft.

Bekijk meer in de documentaire van LOVO: