ondernemers

Oisterwijker ontvangt werkbeurs voor artikelreeks


Oisterwijker Jos Creusen heeft bevestiging ontvangen voor de aanvraag van een werkbeurs van het Steunfonds Freelance Journalistiek.
Steunfonds Freelance Journalistiek kent de werkbeurs toe voor een maandelijkse interviewreeks. De beurs behelst €3000,- voor de eerste tien interviews. Daarmee ontvangt de schrijver 300 euro per interview. Dat bedrag is een veelvoud van wat weekbladen – in dit geval weekblad Nieuwsklok – regulier aan vergoedingen beschikbaar stellen. Het is dan ook de bedoeling dat de werkbeurs als doel heeft correspondenten meer tijd te geven, en daarmee een verhoogde kwaliteit aan hun werk wil bieden. Het doel van het Steunfonds Freelance Journalistiek is dat er onderzoeken en verhalen komen die anders niet realiseerbaar zijn. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld ook de serie over Woningnood afgelopen jaar op deze website. Met de nieuwe ronde van dit najaar, zitten er nog meer van dergelijke series ‘in de pen’.

Lokaal

Jos Creusen

In zijn reeks interviewt Jos uiteenlopende mensen die in onze gemeente werken en veelal ook wonen. Hoewel hun werk de insteek is, is de interviewer vooral geïnteresseerd in de mens en zijn of haar verhaal erachter. Om dit te versterken bestaat elk interview uit één doorlopend citaat, waarin de auteur uitsluitend de geïnterviewde aan het woord laat, zonder onderbrekingen met bindteksten of vragen van zijn kant. Steunfonds Freelance Journalistiek drukt met de werkbeurs haar erkenning uit voor deze opzet en uitwerking.

Over Jos

Na zijn studie aan de Letterenfaculteit bij Tilburg University met als expertise Taal, Onderwijs & Migratie, werkte Creusen onder andere als adviseur bicultureel onderwijs bij migrantenorganisatie Foyer in meertalig Brussel, als docent-onderzoeker aan Faculteit Taal & Wijsbegeerte van KU Leuven en als landelijk projectmanager Staatsexamens NT2 en Inburgeringsexamens in opdracht van Nederlandse ministeries, gemeenten en onderwijskoepels. Sinds 1978 publiceert hij met regelmaat journalistiek, vakmatig en literair in dagbladen, tijdschriften en boeken. Bij Uitgeverij Aspekt verscheen in 2020 zijn prijswinnende roman ‘Dikke. Pret. Bonanza.’ over zijn jeugd in Moergestel en zijn familie met een analfabete grootvader die in 1914 het oorlogsgeweld in Vlaanderen ontvluchtte. Jos is vrijwilliger bij de  GUO-concertserie Groeten Uit Oisterwijk.