carnaval 2023

Aandacht voor lezen en schrijven op weekmarkt Oisterwijk


Afgelopen donderdagmiddag was het Taalhuis Oisterwijk aanwezig op de weekmarkt om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid. Medewerkers van het Taalhuis Oisterwijk gingen in gesprek met bezoekers over dit onderwerp.

Marktactie
Veel bezoekers die in gesprek gingen met medewerkers van het Taalhuis reageerden verbaasd toen zij te horen kregen dat dit in de gemeente Oisterwijk ook speelt. In Oisterwijk is ongeveer 4 % van de bevolking laaggeletterd. Dat betekent dat deze groep moeite heeft met basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en werken met de computer. Dit kan voor heel veel problemen zorgen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld op het gebied van werk, geld en gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van zorg- of huurtoeslag, een email sturen, een bijsluiter van medicijnen lezen of het helpen van een kind op school bij het maken van huiswerk.

Basisvaardigheden

De helpers van het Taalhuis, op de markt in Oisterwijk.

De meeste bezoekers gaven tijdens de marktactie aan hier zelf geen probleem mee te hebben. Rosa Eversteijn, taalhuiscoördinator: “Het doel van deze marktactie is met name om bewoners uit Oisterwijk bewust te maken van dit probleem in onze gemeente en hen te laten weten dat dit leeft in onze samenleving. Ik heb daarom ook gevraagd aan de bezoekers of zij het Taalhuis willen aanraden aan personen die zij kennen die met deze problemen te maken hebben. Misschien kent u ook wel een buurtbewoner, ouder van school of een collega op het werk die met deze problemen rond loopt? Weet dan dat medewerkers van het Taalhuis altijd open staan om op een laagdrempelige manier met iemand in gesprek te gaan over de mogelijkheden die er zijn. Er zijn veel mogelijkheden waarop iemand zijn of haar basisvaardigheden kan verbeteren.”

Gratis spreekuur
Kent u iemand die moeite heeft met lezen, schrijven of computervaardigheden? Bij het Taalhuis helpen we. Kom langs tijdens ons wekelijks spreekuur op dinsdagochtend tussen 9:00 en 12:00 uur in de Tiliander in Oisterwijk (bibliotheek). U hoeft geen afspraak te maken en kunt gewoon binnenlopen. Ook kunt u bellen of appen met 06-83614509 of via een email sturen naar: oisterwijk@taalhuismb.nl