Krekul

Minister Ernst Kuipers op werkbezoek in Oisterwijk


Minister Ernst Kuipers was afgelopen maandag op bezoek in Oisterwijk; hij liet zich informeren in voorbereiding op de modernisering van het geneesmiddelvergoedingssysteem.

Ernst Kuipers (rechts) in gesprek met apotheek medewerkers.

Afgelopen maandag keken bezoekers in de publieksruimte van de apotheek in Oisterwijk verrast op; ze liepen de minister van volksgezondheid tegen het lijf. Minister Kuipers wilde in het kader van de modernisering van het geneesmiddel-vergoedingssysteem graag op werkbezoek komen in een apotheek buiten de randstad, waar jonge enthousiaste apothekers werkzaam zijn en de lijntjes met de huisartsen kort zijn.

De apotheek

Het werkbezoek startte met een rondleiding. Een assistente, Evelien de Beer-Frijters, kwam ook aan het woord: “Het mooie aan ons werk is dat we mensen kunnen helpen met klachten en kunnen ondersteunen om geneesmiddelen veilig te gebruiken. Daar doen we voor!” Ook de uitdagingen werden met de minister besproken. Zo kampen apothekers dagelijks met tekorten van medicijnen en worden de zorgen van mensen soms zo groot dat de emotie er aan de balie uitkomt. De minister kreeg ook de initiatieven te zien. Zo kan medicatie 24/7 afgehaald worden in de medicatiekluis, kan elk gesprek aan balie aangevraagd worden in de spreekkamer en worden er door de apothekers medicatiechecks uitgevoerd. De medicatiecheck is een gesprek tussen patiënten die meerdere geneesmiddelen gebruiken en de apotheker. Het totaalpakket van medicatie wordt dan tegen het licht gehouden, samen met wensen en eventuele klachten van de patiënt. Het advies dat hieruit komt wordt vervolgens met de huisarts besproken en teruggekoppeld.

Bijbetaling

Vervolgens vond een discussie plaats over de modernisering van het geneesmiddel-vergoedingssysteem per 1 januari 2023. Een modernisering die volgens de apothekers zal leiden tot een fikse toename van het aantal bijbetalingen op medicatie en onnodige wisselingen tussen geneesmiddelen voor patiënten. Tijdens de discussie zijn de zorgen over de gevolgen voor de patiënten en over de praktische haalbaarheid aangekaart. Daarnaast werden alternatieve aangedragen, zoals meer inzetten op de apotheker als zorgverlener voor preventie en voor doelmatig geneesmiddelgebruik. ‘Het was een goed gesprek, waarin de minister ook zijn kant kon toelichten. Samen zijn allen verantwoordelijk om de groei van de zorgkosten te beteugelen. De overheid, voorschrijvers, apothekers en patiënten tezamen.’

Uitstel

De minister heeft tijdens het bezoek kunnen genieten van de heerlijke Heeren van Oisterwijk en heeft een goodiebag van de apotheek mee naar huis gekregen. De goodiebag zat vol preventieve zorg, zoals tabletten vitamine D. “Nog net op het nippertje in 2022 vergoed!” Met een lach werd deze inspirerende dag afgesloten. Een dag later heeft de minister in een kamerbrief laten weten dat de modernisering van het geneesmiddel-vergoedingssysteem één jaar uitgesteld wordt, om onder andere de hier geconstateerde aandachtspunten verder uit te werken. ‘We zijn heel blij dat we bij hebben mogen bijdragen aan dit wijze besluit!’

Aanwezig waren bij deze ontmoeting: Leonie Maar-Dings (apotheker, opleider van apothekers en mede-eigenaar apotheek de Voorste Stroom), Marianna Abadier (apotheker, arts en bestuurslid van de vereniging van jonge apothekers), Caroline Nijkamp (Huisarts en praktijkhouder Huisartsenpraktijk Schopman-Nijkamp) en Vince Maar (apotheker in apotheek de Voorste Stroom en bestuurslid van de vereniging van jonge apothekers). Bij de voorbereiding betrokken, maar bij het bezoek afwezig: Robin van der Klip (apotheker in apotheek de Voorste Stroom en bestuurslid van de vereniging van jonge apothekers) en John Maar (beherend apotheker en mede-eigenaar van apotheek de Voorste Stroom).

Met elkaar kijken naar, en in gesprek over de modernisering van het geneesmiddel-vergoedingssysteem.