uitpunt

Burendag buurtschap De Noenes Haaren druk bezocht succes


Zaterdag 24 september was het weer burendag. In buurtschap De Noenes in Haaren is dit ieder jaar een evenement waar ruim 100 bewoners op af komen. Van een workshop ambachtelijk leer bewerken tot het maken van insectenhotels, er was voor iedereen wel iets leuks te doen.

Goede opkomst bij burendag De Noenes in Haaren.

“Bij het opbouwen hielden we ons hart vast met al die regen”, vertelt de activiteitencommissie van Vereniging De Noenes. “Maar de hele middag bleef het zowaar droog. Daardoor was de opkomst als vanouds en kijken we ook nu weer terug op een hele geslaagde burendag.”

Verbinding
“De voorbereiding voor de burendag begint al voor de zomervakantie met een groep van ongeveer 10 enthousiaste bewoners. We brainstormen dan met elkaar over een leuke invulling voor deze dag. We proberen altijd activiteiten te organiseren met een link naar de natuur. En activiteiten die de sociale cohesie bevorderen. We zoeken daarbij ook naar de verbinding met organisaties of verenigingen in de buurt”, vertelt de activiteitencommissie. “Dit jaar legden we bijvoorbeeld contact met Bijenhoudersvereniging Ambrosius in Boxtel. Zij gaven op de burendag uitleg over het leven van de bij. Daarnaast konden bewoners een insectenhotel maken bij een kraampje van onze Natuurwerkgroep, zelf biologisch (af)wasmiddel maken of een mini workshop volgen om een armbandje of sleutelhanger te maken met ambachtelijk leer. En gezellig met bekende of juist onbekende buren een praatje maken, daar is deze dag natuurlijk ook voor bedoeld”.

Maak samen een insectenhotel.

Opgeruimd staat netjes
“Waar we na deze burendag nog verder mee aan de slag gaan zijn houten palen voor het netjes kunnen ophangen van plastic afvalzakken. Wij hebben als vereniging de palen gekocht en van de gemeente hebben we kroonringen gekregen. Op de burendag hebben we deze in elkaar gezet. De komende weken gaan we deze houten palen plaatsen. Ook hebben we een nieuw welkomstbord onthuld omdat de oude aan vervanging toe is. Daar gaan we de komende weken nog een mooie natuurlijke ombouw voor maken.”