lezing goed oud worden

In Memoriam: Voormalig Taxandria en NAC-speler Wied van den Braak


Trinitas Oisterwijk memoreert Wied van den Braak:

Wied van den Braak

In Memoriam: Wied van den Braak

Op zaterdag 30 juli jongstleden is Wied van den Braak op 90-jarige leeftijd overleden. Hij kampte al langer met gezondheidsproblemen.

Wied was in alle opzichten een waar voetbaldier. Als 12-jarig jongetje begon hij bij W.I.K. (Willen is Kunnen) dat in 1944 fuseerde met Golva waardoor Taxandria ontstond. In 1955 werd hij voor het destijds kolossale bedrag van naar verluidt f 3000,- weggekocht door Nac: de eerste Oisterwijker die betaald voetbal ging spelen. In totaal zou hij in 3 seizoenen als linkshalf 77 wedstrijden spelen voor de Bredanaars (1 goal) onder leiding van trainer Rat Verlegh. Niet onvermeld mag blijven dat Wieke (zoals hij steevast wordt genoemd in de Nac-archieven) in 1956 op een haar na landskampioen werd: de beslissingswedstrijd tegen Rapid JC werd verloren.

In 1958 keerde hij terug naar zijn geliefde Taxandria. In de jaren ’70 werd hij er vervolgens 4 jaar hoofdtrainer en in de negentiger jaren verzorgde hij jarenlang, o.a. samen met de onlangs eveneens overleden Ad vd Aker, jeugdtrainingen. Nog later trad hij toe tot het bestuur. Als supporter bleef hij met zijn vrouw Riet tientallen jaren trouw bezoeker van Sportpark De Gemullehoeken. Hij trainde ook andere amateurclubs in de regio (o.a. DVG uit Liempde) en stond lange tijd in de ton als ‘De Rooie Rakker’.

Dochter Odette (trouw supporter en sponsor van Taxandria en -sinds de fusie in 2019- van Trinitas) en zoon Henri (speler en trainer, o.a. ook weer van DVG trouwens!) bleken nadrukkelijk te zijn besmet door zijn voetbalvirus. Trots was hij op zijn 4 kleinkinderen (Bente, Teun, Job en Bart) waarvan de jongens eveneens getalenteerde voetballers zijn.

Voetbalminnend Oisterwijk en vele collega-verenigingen in de regio zullen Wied gaan missen. Iedereen kende hem en hij kende iedereen: altijd in voor een praatje werd hij door velen gewaardeerd. Een kleurrijk en spraakmakend man, met een tomeloze inzet voor zijn club en voor anderen, is ons ontvallen.

Wij wensen zijn vrouw Riet en de familie heel veel sterkte.

Trinitas Oisterwijk