The Make

Elektrische step vs e-bike *


Dat we in Nederland allemaal massaal de fiets pakken om onszelf van A naar B te verplaatsen, dat is voor velen natuurlijk geen verrassing meer.


Helemaal sinds de elektrische fiets zijn intrede heeft gedaan, is het fietsen nog populairder geworden. Vooral het woon-/werkverkeer binnen een straal 20 kilometer kan natuurlijk bij uitstek de fiets gebruiken en de auto laten staan. Zo bespaar je niet alleen een hele hoop geld, maar is het ook nog eens goed voor het milieu. Ondanks dat zijn er tegenwoordig ook allerlei andere mogelijkheden om onszelf relatief makkelijk te kunnen verplaatsen. Neem hierbij als voorbeeld de elektrische step. Om je een idee te geven, hebben we beide voor je met elkaar vergeleken.

Het gemak

Als we gaan kijken naar een elektrisch voertuig, dan maakt het qua gemak natuurlijk niet heel veel uit of je nu op de beste elektrische vouwfiets zit of je gebruik maakt van de nieuwste elektrische step. In beide gevallen hoe je weinig tot geen inspanning te leveren om jezelf vervolgens te kunnen verplaatsen. Het ene verschil tussen beide is, is dat je met een elektrische fiets getracht wordt om te trappen en dit bij een elektrische step dus niet hoeft. Echt moet je niet vergeten, dat de meeste elektrische steps niet zoals een fiets zijn voorzien van een zadel. Wil je dan gaan voor maximaal comfort, dan mag een zadel natuurlijk niet ontbreken op je elektrische step.

De veiligheid

Gemak is natuurlijk één, maar je veiligheid staat natuurlijk boven alles. Het maakt vooral in het begin vaak niet uit of je nu op een elektrische fiets of een elektrische step zit, het is in beide gevallen ontzettend wennen. Wel is het vaak zo, dat wanneer je het een paar keer hebt gedaan het steeds makkelijker gaat. Wel is het qua snelheid natuurlijk ontzettend wennen. Een normale fiets of normale step is in tegenstelling tot de elektrische variant natuurlijk vele malen langzamer. Hierdoor heb je meer tijd om te reageren in het verkeer. Zorg er daarom dus altijd voor, dat je op het fietspad blijft en goed om je heen kijkt wat er allemaal gebeurt. Doe je dit niet, dan loop je natuurlijk het risico dat het fout gaat en daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Het bereik

Waar een elektrische step vaak een bereik heeft van zo’n 30 tot 50 kilometer, is dit bij een gemiddelde e-bike toch wel net een stukje verder. Uiteraard heb je ook hier de keuze is qua accu, maar meestal mag je toch wel zo’n kilometer of 60 verwachten bij een gemiddelde elektrische fiets. Uiteraard is deze actieradius afhankelijk van allerlei verschillende factoren, zoals de ondersteuning, het gewicht van de bestuurder, maar ook de temperatuur buiten.

 

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer