ondernemers

Oysters schitteren op Amsterdam Sevens


Er waren gelukkig weer veel Oysters afgereisd om onze spelershelden aan te moedigen. De poule-indeling beloofde een zware eerste dag.

Te beginnen met de totaal onbekend Switzers uit, u raadt het al: Zwitserland. Het was allemaal nog een beetje stroef. De spieren moesten nog warm worden. Gelukkig vonden de Oysters het juiste pad voorbij de Alpen bewoners en sloten de wedstrijd af met een zege 14-12. Da’s krap. De gastheren van het toernooi (AAC uit Amsterdam) vormden de tweede wedstrijd. Op volle kracht stoomden de Oysters voorbij aan de Amsterdammers. Nu zit sevens spelen behoorlijk in het Oyster bloed maar in 2 x 7 minuten met 64-0 winnen geeft het verschil wel heel erg aan.

Nyenrode 7s. Nu hebben we in eerdere edities de studenten van Nyenrode University ook langs zien komen. De focus lag in 2018 en 2019 vooral op de derde helft en de feestavond. Zo niet in 2022. Nyenrode 7s blijkt een team van invites en internationale rugbysterren uit Fiji, Wales, Scotland, New Zealand , Australia en Nederland. En ze gaan voor de eindwinst. Langs het veld worden ze gecoacht door voormalig Nederlands bondscoach Gareth Gilbert en op de tribune hebben de fans massaal plaats genomen. De monden staan bij rust toch een stukje open want de stand is 12-12 en de Oysters zijn zojuist meegegaan is een helft toprugby. Bram Brauer heeft gelukkig zijn brommer meegenomen en krijgt de handen in het stadion diverse keren op elkaar, want een provincie clubje dat met de wetten van de sport speelt, dat is altijd leuk.

Oisterwijkse rugbyers bij Amsterdam Sevens (Bron: Oysters.nl)

Uiteindelijk wordt er doorgewisseld en blijkt dat de breedte van de Internationale bank van Nyenrode toch wat meer luxe en klasse heeft. Eindstand 12-36. Vervolgens worden de wonden gelikt en verbonden en verdwijnt het team, samen met de supporters in de gezellige feestavond.

Dag 2 breekt aan en we moeten constateren dat in de Pier Poule, de finale Nyenrode – Samurai International gespeeld MOET worden volgens de wetten van de Amsterdam Sevens. Omdat het laatstgenoemde team zich op zaterdag liet verrassen door Dukla Praag zou die droomfinale nu al de kwartfinale zijn. Oei een organisatorisch probleem.
Geen punt; laten we de Oysters nog een keer tegen Nyenrode spelen en dan loopt het programma zoals gewenst. Natuurlijk is er begrip voor de organisatie, je wilt natuurlijk de gedroomde finale. Wellicht is het dan handiger dat de betaalde profs van Samurai net wat meer focus en Will Power aan de dag leggen tegen de jongens uit Praag. Dan hoeft er in ieder geval niet met het schema gesjoemeld te worden.

Onze jongens, intussen, maken zich klaar voor een potje sevens rugby tegen Castricumse. Goed team in de competitie en als coach een specialist in het spelletje, Mats Marcker. Maar het Oystersteam speelt zo goed. Kennelijk allemaal vroeg naar bed gegaan. Johan en Johnny genieten hardop. En het scorebord geeft uiteindelijk de stand 26-7 aan in het voordeel van de Oysters.

En dan, de veelbesproken kwartfinale: Oysters – Nyenrode 7s.

Weer komen de Oysters op voorsprong als captain Rik van Balkom (dat blijft toch een exceptionele 7 speler) vanuit een scrum een gaatje vindt. En als Nyenrode vervolgens twee keer de achterlijn vindt krijgen de Oysters een staaltje geluk en klasse te zien. Toon van Spaandonk passeert een speler en denkt Isaac Kense helemaal open te zien op de wing. Met een verre kick over het hele veld bereikt hij hem ook, maar ziet, tot zijn schrik, dat Isaac wel in de dekking staat. Gelukkig tegen de kleinste Polynesiër. Isaac wint het luchtduel, het veld ligt open, het publiek raakt buiten zinnen en de teller staat op 10-10.

Genoeg vinden de mannen uit Fiji. Er wordt volop doorgewisseld en het sterkste team van Nyenrode maakt vervolgens de klus af, 10-24. Gestrand in de kwartfinale maar twee keer het beste rugby laten zien tegen de uiteindelijke toernooiwinnaar, want natuurlijk ging Samurai International eraf tegen deze sterke mix van de Business Universiteit.

Amsterdam Sevens 2022, eentje voor in de boeken