lezing goed oud worden

Beeldkracht Oisterwijk Kijkt Kunst


Kortgeleden werd Stichting Beeldkracht Oisterwijk gastvrij ontvangen door Museum de Pont in Tilburg, waarbij de eigen docenten de rondleiding verzorgden!

Terugkijkend op een bijzondere ochtend waarin de cursisten, hun mantelzorgers en het team van Beeldkracht gevoed werden door het werk van verschillende kunstenaars. Het was een inspirerende fijne ochtend met indringend werk van Kara Walker, Marlène Dumas en René Daniels. Met elkaar, het ontmoeten in een verstilde ruimte, waarin samen op zoek werd gegaan naar de taal van de beeldende kunsten.

Deelnemers bekijken het werk van Kara Walker (Foto: Peter Deen).

Beeldkracht Oisterwijk is een kunstatelier voor mensen met geheugenproblemen. Door iets nieuws te bekijken en hiermee iets op te bouwen wat zich op een positieve manier kan ontwikkelen vanuit actieve kunstbeoefening, blijkt keer op keer dat er veel mogelijk is. Een kleinschalig initiatief. Sinds 2015 ontwikkelt het kunstatelier nieuwe initiatieven en projecten waarin telkens wordt bevestigd dat er heel veel wél kan vanuit kunst en cultuur!

De woensdagochtend startte met een busreis van atelier Beeldkracht op locatie de Krekul in Oisterwijk naar museum de Pont in Tilburg. Na ontvangst in het museum kregen de cursisten, met hun mantelzorgers en het beeldkrachteam een rondleiding langs verschillende werken in het museum. Hierbij werd een gesprek gevoerd met de cursisten en er werden vragen gesteld om de cursisten aan het denken te zetten over het werk en over kunst in het algemeen.

Aansluitend aan het museumbezoek gaan de cursisten de komende weken aan de slag in het atelier van Beeldkracht Oisterwijk. De werken welke in het museum zijn besproken zijn in het atelier, als kopie, aanwezig. Op deze manier kan naast de rondleiding in het museum de Pont ook een uitgebreide schilderopdracht worden uitgevoerd, waarbij de cursisten echt in de atelier sfeer kunnen werken. Daarnaast ontstaat hierdoor meer variatie vanuit de rondleiding van het museum en kunnen de cursisten van Beeldkracht zich geïnspireerd door de rondleiding in het museum zich verdiepen via hun eigen beeldend werk.

De cursisten zijn tijdens de beeldende lessen in het atelier bezig om hun emoties en leefwereld te verbeelden via tekeningen en schilderijen. Het blijkt dat het creëren van kunst, bezig zijn met vorm, kleur, compositie, het maken van iets concreets, een enorm positieve invloed heeft op het welzijn van mensen met geheugenproblemen. Maar ook het groepsproces en samen actief bezig zijn en het hierover sparren is een enorm positief proces. Tijdens het bezoek aan museum de Pont in Tilburg en later in het atelier begeleiden professionele kunstdocenten het creatieve proces van de cursist zodat de cursisten van Beeldkracht vanuit hun eigen regie bezig kunnen zijn met het beeldend werk.

DTZ logo low