carnaval 2023

Oisterwijk herdenkt tijdens Dodenherdenking


Ieder jaar is op 4 mei de Nationale Dodenherdenking. Ook de gemeente Oisterwijk herdenkt. Het gemeentebestuur nodigt u uit voor de herdenkingsbijeenkomst.

Leden van Scouting Oisterwijk bij de herdenking op 4 mei (Foto: Gemeente Oisterwijk)

Voor iedereen die, op welke manier dan ook, bij oorlog betrokken is geweest en voor iedereen die zich daarbij betrokken voelt, geeft de dodenherdenking de gelegenheid om een moment stil te staan bij dat wat in het verleden is gebeurd. Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Woensdagavond 4 mei om 18.00 uur begint het programma in de H. Joanneskerk aan De Lind in Oisterwijk. De kerk is open vanaf 17.30 uur(na aanvang geen toegang meer mogelijk).

Programma
Voor de herdenkingsbijeenkomst op 4 mei, heeft het 4 mei-comité een programma samengesteld, waarvan u de hoofdlijnen hieronder leest:

• 18.00 uur uitvoering van het Requiem van Michael Haydn in de Joanneskerk, De Lind 52, Oisterwijk. Toegang tot de uitvoering is gratis voor wie vooraf heeft opgegeven. De uitvoering van het Requiem duurt tot ongeveer 19.00 uur.

Voor de volgende programma onderdelen hoeft u zich niet aan te melden:

• 19.15 uur stille tocht vanaf de H. Joanneskerk naar bevrijdingsmonument, met aansluitend:
• Herdenkingsplechtigheid bij het bevrijdingsmonument in Oisterwijk
• Kranslegging
• Samenkomst in het raadhuis en gelegenheid tot napraten

Kranslegging

Herdenking bij het oorlogsmonument  (Bron: Facebook Lovo)

Elk jaar doen verschillende besturen mee aan de kranslegging. Wanneer u namens of met het bestuur van uw organisatie of vereniging een krans bij het monument wilt leggen, neemt u dan uiterlijk 15 april contact op met Esther Tol, ceremoniemeester tijdens de 4 mei-viering. Bel (013) 529 13 11 of mail esther.tol@oisterwijk.nl. Ook voor andere vragen is Esther bereikbaar.

Stille Tocht
Het 4 mei-comité vraagt inwoners, de horecaondernemers en bezoekers van het centrum van Oisterwijk, om er samen voor te zorgen dat de stille tocht en de herdenkingsplechtigheid bij het bevrijdingsmonument ongestoord kunnen plaatsvinden.