ondernemers

Beeldbank Oisterwijk: Villa De Huifkar


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de Beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

35 Jaren terug: sloop villa De Huifkar

In 1987 viel het doek voor villa De Huifkar. Op 11 en 12 september van dat jaar nam de firma Wolfs het sloopkarwei op zich. De ruimte moest worden vrijgemaakt voor de bouw van het nieuwe gemeentekantoor. Burgemeester Harrie Opheij heeft het besluit tot de sloop op zijn conto gekregen en verwierf hiermee uit linkse hoek de bijnaam ‘Harrie de Hakker’.


Villa De Huifkar werd in 1987 gesloopt om plaats te maken voor het gemeentekantoor (Fragment uit de film van LOVO).

De villa werd in 1864 gebouwd voor verffabrikant Frederik Holleman. De villa werd aan het eind van de eeuw overgenomen door Alphons Hamers. In de onmiddellijke nabijheid van de villa startte hij sigarenfabriek De Huifkar. De villa werd in gebruik genomen als kantoor voor de fabriek en kreeg de naam: villa De Huifkar. Na Hamers’ overlijden in 1952 liet zijn echtgenote het bedrijf liquideren en kwam het pand in handen van de gemeente Oisterwijk die er een deel van de gemeentesecretarie in vestigde.

Ruim Oisterwijks protest kon niet behoeden dat de villa 35 jaren terug ten prooi viel aan de slopershamer. Vrijwilligers van de toen nog piepjonge vereniging LOVO maakten vaak gebruik van hun privécamera’s om beelden te schieten die later in uitzendingen konden worden gebruikt. Een der eerste videobanden van de lokale omroep gaf deze beelden van de sloop prijs. Aan het eind van de film een impressie van de kelder die werd gevonden waar destijds niemand meer het bestaan van wist. Dat bracht vele notabelen en andere lokale bekende gezichten naar het Lindepark.

 

Klik en bekijk de Beeldbank van Oisterwijk