ondernemers

VVD raadslid haalt opnieuw uit naar voormalig wethouder Oisterwijk


VVD raadslid Patrick Simons haalt opnieuw uit naar voormalig wethouder Stefanie Vatta (D66). Hij vindt de verantwoording over haar reis naar India nog steeds onvoldoende. De kritiek van Simons komt twee jaar nadat het voorval uitgebreid in de lokale politiek en media is besproken; de brief waar Simons deze vrijdag naar verwijst dateert uit 2017.

Wethouder Stefanie Vatta op bezoek in India (Bron: Instagram Stefanie Vatta)

Vanwege haar persoonlijke drijfveren en gemeentelijke taken rondom de Global Goals (zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken) vertrok Vatta in 2020 op uitnodiging naar de International Women’s Conference. De reiskosten van bijna duizend euro werden door de gemeente betaald. Zij verklaarde destijds haar ervaring: ‘Ik was echt letterlijk en figuurlijk aan de andere kant van de wereld. Waar vrouwen van alle windstreken samen zijn gekomen en van elkaar hebben geleerd en waar een volstrekt andere cultuur en geschiedenis voor andere beelden ten aanzien van onderwijs, duurzaamheid of gezondheid kunnen zorgen… … ik ga naar huis als een sterkere vrouw en bestuurder.’

Raadslid Simons (VVD) vond dit destijds ongepast in tijden van bezuinigingen: ‘Bejaarden laten verhuizen vanwege een traplift of laten struikelen over een drempel. “Rijken” de hulp zelf laten betalen maar het snoepreisje naar India mag voor iemand met 3x modaal wel op kosten van de gemeenschap.’ Het college (burgemeester en wethouders) verklaarde na afloop dat de reis goed was geweest ‘voor haar portefeuille “emancipatie” om te willen leren van de International Women’s Conference waar ze voor was uitgenodigd. Er was ook inspiratie en lessen op te halen op gebied van onderwijs en (preventieve) jeugdzorg en de wethouder kon met dit bezoek haar eigen professionele ontwikkeling bevorderen.’ Ondanks deze uitleg was het voor de VVD ‘nog altijd niet duidelijk welk verband deze reis nu houdt met het werk van de wethouder … … welk Global Goal van de Verenigde Naties een dienstreis van ruim 15.000 vliegkilometers dient?’

Patrick Simons (Foto: Masja Vlaminckx).

Ongeveer zes maanden later, zo bleek achteraf, zou wethouder Vatta haar werk neerleggen en na de verkiezingen eind 2020 niet meer terugkeren. Gebruikelijk is dat wethouders hun taken voortzetten totdat er een nieuwe wethouder beschikbaar is; in dit geval was dat de eerste week van 2021 toen Eric Logister (D66) haar taken formeel overnam. Bij haar afscheid liet Vatta weten dat er sprake was geweest van burn-out klachten: ‘Ik was iets te hard aan het rennen en wilde alles perfect doen voor iedereen en niemand beledigen. De lat lag erg hoog en die had ik daar zelf gelegd.’ Bij haar afscheid vroeg zij om meer aandacht te geven aan wat goed gaat en bestuurders de ruimte te gunnen om vanuit hun gevoel en hart te spreken.

Maart 2022, twee jaar na het commentaar van de VVD en de uitleg van het college, heeft VVD’er Simons opnieuw kritiek: ‘Het verslag van een wethouder in Den Haag is wel wat uitgebreider dan dat we hier in Oisterwijk kregen toen een wethouder voor de “global goals” op kosten van de gemeenschap naar India ging. We moesten maar op haar privé Facebook pagina kijken.’ Hij verwijst hierbij naar een brief van een Haagse wethouder uit 2017.