ondernemers

Gedenkplaats Haaren heropent na brand in Haarendael


Omdat vast staat dat de Gedenkplaats Kamp Haaren voorlopig niet kan terugkeren naar het landgoed Haarendael, heeft het bestuur besloten een aantal activiteiten te organiseren in de oude brandweerkazerne aan het Gildepad in Haaren, waar zij sinds de fatale brand in 2019 is gevestigd.

Marie Blommaert, 98 jaar en oud-gevangene, in gesprek met de filmmaker.

De eerste activiteit is het vertonen van de documentaire van filmmaakster Ellen van Kempen “Tussen vrees en vrijheid” , waarin zij de laatste gevangenen uit het voormalig Kamp Haaren heeft geïnterviewd. Het geeft een indrukwekkend beeld van wat de gevangenen en gijzelaars in Haaren hebben doorgemaakt.

Nu de corona voorbij is, kunnen er groepen van 20 á 25 mensen ontvangen worden. Indien u daarvoor belangstelling hebt, kunt u zich opgeven bij de heer Cees van Roessel: 06-83333766 of de heer Henk Kemps: 06-53404933. In onderling overleg kan dan een tijdstip worden afgesproken. De entree bedraagt € 5, inclusief een kop koffie of thee.

Daarnaast is het bestuur voornemens, binnen de beperkte ruimtelijke mogelijkheden, een kleine expositie in te richten. Naast de eigen vrijwilligers zijn daarvoor “handen” nodig van mensen, die handig zijn met onder andere het plaatsen van vitrines, het ophangen van platen, posters en ander materiaal, het aanbrengen van verlichting e.d. Ieder die zich geroepen voelt om eenmalig of permanent met ons mee te doen, kan zich melden bij gedenkplaats.haaren@gmail.com of bij Henk Kemps, telefoon: 06-53404933.

Uiteindelijk is het doel om terug te keren naar de oorspronkelijke plaats op Haarendael. Vrijwilligers, die willen meedenken over een eigentijdse presentatie van de Gedenkplaats in de nieuwe situatie, zijn eveneens van harte welkom.