vacature

10-jarig jubileum voor behoud Joodse Begraafplaats in Oisterwijk


Iedere maand van april tot oktober worden er rondleidingen gegeven met gids op de Joodse Begraafplaats in Oisterwijk. Dit nu al tien jaar!

Met de NL-Doet dagen nog vers in het geheugen waardoor de Joodse Begraafplaats in Oisterwijk er weer keurig bij ligt, is het nu tijd voor de eerste rondleiding in dit jaar. Zondag 24 april 2022 vertelt Yvonne van Bilsen over de rijke historie van dit Rijksmonument. De begraafplaats is afgelopen jaren grondig gerestaureerd door de Stichting Behoud Joodse begraafplaats Oisterwijk. De stichting bestaat deze maand 10 jaar.

In dit metaheerhuisje op de begraafplaats vindt de tahara plaats.

Al in 1748 vond er een begrafenis van een Joodse inwoner uit Oisterwijk plaats. De monumentale begraafplaats is de afgelopen jaren grondig gerestaureerd onder toezicht van de Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed. Middels deze rondleidingen blijft niet alleen het culturele erfgoed behouden, maar wordt de kennis daarover ook doorgeven aan huidige generaties. Ruim 200 oude graven “vertellen” in anderhalf uur de boeiende geschiedenis en cultuur van de Joden in Oisterwijk. U dient van te voren te reserveren via 06-55152675.

Rondleidingen op de Joodse begraafplaats zijn telkens om 11:00 uur, ingang aan de Hondsbergselaan in Oisterwijk, op zondag 24 april, 29 mei, 26 juni, 31 juli, 28 augustus, 25 september en 30 oktober. Deelname bedraagt 5 euro.

Op verzoek

Het gehele jaar door kunnen groepen op elk gewenst moment deelnemen aan een cultuur historische rondleiding over de Joodse Begraafplaats te Oisterwijk (met uitzondering van zaterdag, de Sabbat). Bel of mail met Kees Welmers via telefoonnummer 06 – 55 15 26 75 om een afspraak te maken. Tijdens de rondleiding wordt verteld over de geschiedenis van de joden in Oisterwijk. In het metaheerhuisje wordt stilgestaan bij de vroegere gebruiken bij een begrafenis.