ondernemers

Gemeente presenteert plan nieuw hart van Haaren


Het recent heringerichte plein gaat op de schop; het gemeentehuis wordt afgebroken; de oude kleuterschool blijft; er komen woningen…

gemeentehuis

Het voormalige gemeentehuis van Haaren met het recent opnieuw ingerichte plein (Foto: Oisterwijk in Beeld)

Het college (burgemeester en wethouders) stelt de raad voor het ontwikkelkader ‘Hart voor Haaren’ vast te stellen. Binnen dit kader vindt de toekomstige herontwikkeling van het gemeenschapshuis Den Domp en Monseigneur Bekkersplein in Haaren plaats. Op hoofdlijnen is weergegeven waar ruimte komt voor groen, openbare ruimte, bebouwing en infrastructuur. De raad beslist hierover in de vergadering van 6 juli.

Wethouder Dankers: “Het voorkeursmodel laat mooie mogelijkheden zien. Zoals behoud van de oude kleuterschool, een verbinding naar park Ruijbosch, de kerk die aan het plein aansluit, een open entree van de nieuwbouw en mogelijkheden voor woningbouw in meerdere woonlagen. Ook is er plek voor meer groen en meer ruimte voor parkeren. Dat laatste is een wens die we vaak gehoord hebben. Er is apart aandacht besteed aan duurzaamheid als belangrijk onderdeel voor de verdere uitwerking. Denk daarbij aan de mogelijkheden om materialen van het oude gemeentekantoor opnieuw te gebruiken, klimaatdoelstellingen en het verbeteren van de biodiversiteit. Goede uitgangspunten waar een architect in een volgende fase mee verder kan.”

De gemeente werkt samen met Stichting Gemeenschapsvoorzieningen Haaren (SGH) en landschapsarchitectenbureau HOUTMAN + SANDER aan het plan. Uitgangspunt voor de herontwikkeling is sloop van het voormalig gemeentehuis en daarvoor in de plaats nieuwbouw van het gemeenschapshuis, woningen en mogelijk ook andere functies. Met als doel om meer levendigheid te brengen op deze centrale plek in Haaren.

Maarten van Dijck, namens SGH: “Het proces om te komen tot het voorkeursmodel verliep vlot en transparant. SGH is aangehaakt als volwaardige partner. In meerdere bijeenkomsten is input opgehaald bij de Haarenaren, ondernemers en in het bijzonder vaste gebruikers van Den Domp. De terugkoppeling aan de verschillende participanten verliep in een goede sfeer. Het resultaat is een breed gedragen model met daarin een centrale rol voor het gemeenschapshuis als spil voor een leefbaar Haaren.”

Tijdens een startbijeenkomst met inwoners op 31 januari zijn de eerste ideeën en wensen opgehaald. Deze reacties zijn bestudeerd en gebundeld. Tegelijkertijd zijn er gesprekken gevoerd met verschillende betrokken partijen. Denk bijvoorbeeld aan het kerkbestuur, grondeigenaren, een woningbouwcorporatie en maatschappelijke partijen. Tijdens twee bijeenkomsten met direct belanghebbenden (direct omwonenden, maatschappelijke partners en ondernemers) is gedacht in scenario’s. Uiteindelijk is er een voorkeur voor een ontwikkelmodel uitgekomen dat gepresenteerd wordt aan inwoners op 6 juni.