The Make

Klachten over geluid en aanhoudingen door politie bij Rebirth Festival in Haaren (Update)


Volgens inwoners was er dit jaar meer geluidsoverlast van het Rebirth Festival dan vorig jaar. Door politie zijn meerdere aanhoudingen verricht vanwege verdovende middelen.

Duizenden bezoekers genieten van Rebirth Festival Haaren (Foto: LOVO).

Het evenement dat afgelopen weekend heeft plaats gevonden langs de N65 tussen Haaren en Helvoirt bracht vele duizenden bezoekers een leuk weekend (klik hier voor een sfeerimpressie). Ondanks de inspanningen van de organisatie en de door hen geopende directe telefoonlijn, zijn er bij de omgevingsdienst meerdere klachten ontvangen over het festival. Er zijn in de registraties van de omgevingsdienst meerdere formele klachten geregistreerd uit onder andere Haaren en Oisterwijk. Opvallend is dat er vanuit Oisterwijk meer klachten zijn ontvangen dan vanuit Haaren. Een van de inwoners uit Oisterwijk geeft daarover uitleg: ‘Onbegrijpelijk dat tot zo laat harde muziek tot ver in huis doordringt, met goedkeuring van de gemeente.’ Het geluidsniveau, maar ook het tijdstip en de hoeveelheid festivals speelt volgens hem mee: ‘Intense komt eraan, Hilvarenbeek, de kermis natuurlijk, de carnavalstenten en Rebirth… hoe kan het zijn dat dit allemaal toegestaan wordt?’ Hoeveel klachten er via andere wegen zijn ontvangen bij de gemeente en de organisatie, en wat die hebben gedaan om die klachten te beperken is niet bekend. De organisatie heeft deze informatie desgevraagd niet beschikbaar gesteld.

Aanhoudingen
In samenwerking met de organisatie en de door de organisatie ingeschakelde beveiligingsmedewerkers, die volgens de politie een zerotolerancebeleid hanteert op het gebied van bezit van verdovende middelen, werden door de politie 7 personen aangehouden voor diverse feiten. 1 persoon werd uitgezet door de organisatie wegens wangedrag en weigerde te vertrekken. Hij kon geen identiteitsbewijs tonen waarna hij werd aangehouden . Daarnaast werd een persoon door de politie aangehouden welke een medewerker van de organisatie had mishandeld. 5 personen werden aangehouden in verband met een grotere hoeveelheid verdovende middelen die door de beveiliging werden aangetroffen bij deze personen; zij werden overgedragen aan de politie en ingesloten in Den Bosch voor verder onderzoek en overdracht aan het Openbaar Ministerie. 17 personen hadden na controle door de beveiliging voorwerpen bij zich gelijkend op verdovende middelen; van hen zijn de personalia vastgesteld en zijn de goederen in beslag genomen. Op een later moment zullen deze zaken voorgelegd worden aan de Officier van Justitie om te bezien of in deze zaken nader onderzoek wordt verricht. Van de zondag zijn nog geen politieregistraties bekend; zover van toepassing volgen die later.

Update

De woordvoerder van de politie heeft de registratie aangevuld met cijfers van vrijdag en zondag: Vrijdag werden door de politie 4 personen aangehouden voor het bezit van verdovende middelen. Van 10 personen werd de identiteit vastgesteld in verband met het bezit van vermoedelijk verdovende middelen. Deze zaken worden later voorgelegd aan de Officier van Justitie.

Op zondag werden 2 personen aangehouden met een grotere hoeveelheid verdovende middelen en ingesloten voor verder onderzoek. Daarnaast werden 5 personen overgedragen met middelen waarvan het vermoeden bestaat dat dit verdovende middelen betreffen. Het gaat dan om en geringe hoeveelheid. Ook deze zaken worden op een later moment voorgelegd aan de Officier van Justitie.

Lees ook: 35.000 Bezoekers genieten van Rebirth Festival Haaren