uitpunt

Jaarlijkse kranslegging bij de poort van Haarendael


Jaarlijks wordt bij de Poort van Haarendael een krans gelegd door de leerlingen van de groepen 8 van beide Haarense basisscholen. De poort is een monument, dat door de scholen is geadopteerd. De burgemeester en wethouders zijn daar jaarlijks ook bij aanwezig.

Polizei- und Untersuchungsgefängnis Lager Haaren

Kranslegging bij de poort van Haarendael.

In het in 2019 gedeeltelijk afgebrande Haarendael was gedurende de oorlogsjaren door de Duitsers de “Polizei- und Untersuchungsgefängnis Lager Haaren” gevestigd. Duizenden mensen zoals gijzelaars, Joden, verzetsmensen, geheim agenten zaten hier gedurende de oorlogsjaren gevangen. Sommige werden vrijgelaten; andere gingen vaak via Kamp Vught een verschrikkelijke toekomst tegemoet in Duitse concentratiekampen in Duitsland en Polen. Het was écht een “oord van bang wachten”…leven tussen vrees en vrijheid!

Komt u ook?
Deze kranslegging is niet alleen voor de kinderen! Alle inwoners van Haaren zijn ook van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij dit bijzondere, gedenkwaardige mo(nu)ment! Graag tot donderdag 20 april om 11.00 uur bij de Poort van Haarendaal.

Film over ‘Kamp Haaren’
Over de gebeurtenissen in ‘Kamp Haaren’ is door regiseusse Ellen van Kempen een prachtige film gemaakt. Deze zal op 4 mei, na afloop van de herdenking op het Mgr. Bekkersplein, vertoond worden in het voormalig gemeentehuis. Noteer dus vast in uw agenda. Nadere info volgt.
U kunt niet wachten? Bekijk vast de trailer: