themake

COA wacht op rechtszaken alvorens zendmast te plaatsen bij AZC Oisterwijk


Omwonenden van het AZC in Oisterwijk hebben eerder bezwaren ingediend tegen de bouw van een zendmast op het AZC-terrein in Oisterwijk. Het COA laat weten dat de bouw daarvan pas wordt gestart nadat alle juridische procedures zijn afgerond.

De entree van het AZC in Oisterwijk (Bron; Google Maps)

Volgens omwonenden zouden er werkzaamheden plaats vinden op het AZC-terrein in Oisterwijk, die als doel hebben daar een zendmast te plaatsen. In een schrijven dat onze redactie ter inzage kreeg, werd het COA door omwonenden gesommeerd daarmee te stoppen. ‘Betonstorten is niet toegestaan in het broedseizoen. Dat is een strafbaar feit. Bovendien loopt een hoger beroep en een schorsingsverzoek inzake de zendmast bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Het COA gooit dus publieke middelen over de balk. Uw aanpakt geeft ook blijk van minachting jegens omwonenden. Wij verzoeken u onmiddellijk te stoppen met deze voorbereidingen.’

Volgens een woordvoerder van het COA zijn er momenteel geen werkzaamheden gestart. Het COA is voornemens een zendmast te plaatsen vanwege het volgens hen minder goede bereik van mobiele telefonie en data. Gemeente Oisterwijk heeft hiervoor een vergunning afgegeven. ‘Tegen die vergunning is beroep en bezwaar aangetekend, wat overigens geen opschortende werking heeft. Maar er is ook een voorlopige voorziening aangevraagd, bedoeld om de vergunning in elk geval te schorsen tot het moment van de uitspraak in de beroepsprocedure. We hechten er vanzelfsprekend aan om de juiste procedures te volgen en te voldoen aan afspraken vanuit vergunning en (flora- en fauna)wetgeving. Met de feitelijke werkzaamheden zullen we dan ook pas beginnen als alle officiële seinen daarvoor op groen staan,’ aldus het COA, die daarbij aangeeft dat zij ‘met alle belangen uit de omgeving zoveel als mogelijk rekening proberen te houden’.