The Make

60-jarige Scouting bouwt aan speelpark Moergestel


60 jaar is de leeftijd van scouting Moergestel en dat gaan we dit jaar vieren. Wij denken niet aan pensioen maar groen!

Bomen en struiken vormen het groen in het speelpark.

Hoe ga je zoiets doen en wat voor blijvende herinneringen zou dit op kunnen leveren. Toen we 50 jaar bestonden hebben we een hele mooie brug gebouwd over de Reusel. Allerlei vragen komen dan op als je bezig bent om een werkgroep te maken die iets wil gaan doen in dit jubileum jaar. Het is of het zo gepland was door de gemeente voor ons, door vorig jaar te besluiten om geen flexwoningen te gaan bouwen op het stuk grond, dat wij al bijna 60 jaar beheren en gebruiken en rondom onze gebouwen ligt. Afgelopen jaar is besloten om de grote rioolwater opslagzak op dit terrein te verwijderen zodat er weer een stuk te gebruiken terrein kwam in ons dorp. Het gevaarlijke gat is eind vorig jaar dicht gemaakt met heel veel zand en er bleef een mooi stuk terrein achter dat werd ingezaaid met graszaad.

Ondertussen had de werkgroep niet stil gezeten en enkele ideeën opgeworpen voor dit jaar. Het is wel een heel groot terrein wat we nu terug gekregen hebben na ruim 20 jaar. Wat zou je daar mee kunnen doen? Uitkomst werd een mooi groot speel en doe terrein voor de scouting zelf en een nog mooier speelpark voor Moergestel met diverse speeltoestellen voor kinderen en iets met water.
Kunnen en mogen we dit allemaal zelf was natuurlijk die vraag die bij ons opkwam en die legden we dan ook voor aan onze wethouder Dion Dankers die scouting aangelegenheden in zijn pakket heeft. Dit valt duidelijk in de categorie “burger initiatieven” en die staan hoog op het verlanglijstje van de gemeente was het antwoord. Ondertussen hadden we natuurlijk niet stil gezeten en de ideeën die aangedragen waren, door diverse partijen, in een plan verwerkt. Dit werd doorgesproken met scouting bestuur, leiding en groepen.

Zo werd het gepresenteerd aan de gemeente en men reageerde erg enthousiast. We mochten met een beleidsmedewerker van Oisterwijk kijken naar enkele parkjes in onze gemeente en daarbuiten. Dit opende onze ogen nog meer en we pasten de eerste planvorming aan en maakte een nieuw concept. Hierover zijn we nu in onderhandeling met de gemeente en we hebben “in principe” toestemming gekregen om een begin te maken met de uitvoering. Dit hebben we dan ook gedaan de afgelopen weken met als publiciteitsmoment afgelopen vrijdag 7 April om ons 60 jarig bestaan te openen met het aanplanten van (vrucht)boompjes, vlinderstruiken, ingezaaid bloemenmengsel, 140m2, en diverse kleine haagjes om in ieder geval smoel te geven aan het terrein wat uiteindelijk moet resulteren in een semi openbaar speelpark en scouting survival veld. Ergens moet je beginnen en daar is het, in het voorjaar, de tijd voor om nieuw groen te planten in de steeds meer verstenende kern van Moergestel is dat geen verspilde moeite.

Zoals je mogelijk al begrepen hebt doen we dit echt niet alleen op eigen houtje en hebben we de inbreng van de volgende partijen in onze ideeën ingeschoven. Een kort overzicht hiervan: De Dorpsraad, De volkstuinvereniging Reuseldal, Bewoners van het Brieltje, sportschool Phisique, gemeente Oisterwijk en diverse sponsoren die later bedankt zullen worden. Opening van “Scouting speelpark Moergestel” (de werktitel voorlopig) en de officiële opening waarschijnlijk in de loop van 2024.

Een oproep bij deze is ook op zijn plaats. Wij zijn nu ook op zoek naar een aantal vrijwilligers in het dorp die in de toekomst wat klein onderhoud en toezicht willen houden in en op het parkje. Info of aanmelden kan via telnr. 06-22171727 bij Peter van de Wouw of verhuurdendonk@gmail.com