ondernemers

Inwoners hechten veel waarde aan onderhoud openbare ruimte en wegen


Gemeente Oisterwijk heeft onderzoek laten doen naar de wensen van inwoners, waar het gaat om de inrichting van openbare ruimte, zoals parken, groenstroken, wegen en paden. Het resultaat van dit onderzoek is nu bekend, hieronder beschreven en nader in te zien via het volledige rapport.

96% van de respondenten vindt het belangrijk dat de gemeente geld investeert in de kwaliteit van de openbare ruimte. Drie kwart van de respondenten heeft een voorkeur om meer innovatieve methoden te gebruiken om de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren (76%). Daarnaast geeft 78% van de respondenten aan dat ze het belangrijk vinden dat de buurt de karakteristieke kenmerken behoudt die het van oorsprong heeft. 82% voelt zich verbonden met de buurt waarin zij wonen.

Duurzaamheid

Al of niet maaien van groenstroken, geeft een ander beeld, andere biodiversiteit en kan bijvoorbeeld ook de verkeersveiligheid beïnvloeden  Foto: Marijke Brocken

Bijna twee derde van de respondenten vindt dat de gemeente een groot deel van de openbare ruimte in moet zetten om biodiversiteit te vergroten (64%). 82% vindt dat het openbaar groen er wat natuurlijker uit mag zien en (bijna) drie kwart geeft aan dat de gemeente inwoners moet stimuleren om bij te dragen aan het vergroten van de biodiversiteit.

Kijkend naar de groene plekken in de gemeente vindt bijna de helft dat er genoeg groene plekken in de gemeente zijn die verkoeling bieden op warme, zomerse dagen (48%) en 40% geeft aan dat er meer bomen geplant mogen worden in hun buurt. Daarnaast vindt 46% dat de gemeente moet investeren in het verminderen van wateroverlast.

Twee derde van de respondenten vindt dat de gemeente autogebruik op bepaalde plekken moet ontmoedigen en 42% vindt dat de gemeente inwoners moet stimuleren om meer gebruik te maken van deelmobiliteit. Ruim de helft van de respondenten vindt dat de gemeente aannemers zou moeten stimuleren om CO2-arm te werken (56%) en ten slotte geeft 86% van de respondenten aan dat de gemeente de openbare verlichting moet verduurzamen.

Als we kijken naar welke thema’s respondenten belangrijk vinden waar de gemeente aandacht voor moet hebben, vindt 90% het duurzaam omgaan met grondstoffen (zeer) belangrijk. Daarnaast vindt 80% van de respondenten biodiversiteit belangrijk, 76% klimaatadaptatie en 72% CO2-uitstoot. Op de vraag hoe tevreden respondenten zijn over wat de gemeente op dit moment doet op het gebied van biodiversiteit, geeft ruim een derde aan (zeer) tevreden hierover te zijn (35%), een vijfde is (zeer) tevreden over klimaatadaptatie en 16% over CO2-uitstoot.

Leefbaarheid

Kijkend naar de redenen voor respondenten om in de gemeente Oisterwijk te wonen, wordt de groene omgeving als belangrijkste reden gezien. Vervolgens vroegen we de respondenten naar de staat van de openbare ruimte in gemeente Oisterwijk. 60% vindt dat perken, plantsoenen en parken in hun buurt goed zijn onderhouden, 45% vindt dat wegen, straten, paden en trottoirs goed begaanbaar zijn en bijna de helft vindt dat de openbare ruimte in hun buurt voldoende bereikbaar en toegankelijk is voor alle doelgroepen (48%). Ten slotte vindt 72% van de respondenten dat er voldoende groen in hun buurt is en 61% dat er voldoende parkeergelegenheid is.

Een groot deel van de respondenten heeft als voorkeur dat er ruimte is voor groen voor de deur (85%), een berm met biodiversiteit (79%) en in het buitengebied meer sociale veiligheid (59%).
Als we kijken naar welke thema’s respondenten belangrijk vinden waar de gemeente aandacht voor moet hebben, vindt ongeveer 90% het belangrijk dat er aandacht is voor: het onderhoud van wegen, straten, paden en trottoirs (96%), de gezonde leefomgeving (91%) en het onderhoud van het openbaar groen (90%).

We vroegen de respondenten naar hun tevredenheid over bepaalde voorzieningen in de gemeente Oisterwijk. 82% geeft aan tevreden te zijn over winkels voor dagelijkse boodschappen en 79% over sportvoorzieningen in georganiseerd verband. Minder dan de helft van de respondenten is tevreden over sportvoorzieningen in ongeorganiseerd verband (46%), ontmoetingsplekken (46%) en voorzieningen voor jongeren (20%).

Veiligheid in het verkeer is voor inwoners een belangrijk onderwerp.

Veiligheid

91% van de respondenten voelt zich (meestal) veilig in hun buurt. Bijna een kwart van de respondenten geeft aan vaak te maken te hebben met onveilige verkeerssituaties in hun buurt (24%). Verkeersveiligheid wordt door 95% van de respondenten als (heel) belangrijk gezien. Drie kwart van de respondenten kan met de auto overal in de gemeente veilig en gemakkelijk komen en 79% kan met de fiets overal veilig en snel komen.

Participatie

We vroegen de respondenten naar hun voorkeuren op het gebied van participatie in het beleid van de openbare ruimte. 39% van de respondenten geeft aan betrokken te willen worden door middel van inspraak op de plannen die de gemeente heeft gemaakt voor de inrichting van de openbare ruimte. 23% geeft aan geïnformeerd te willen worden over de plannen die de gemeente heeft gemaakt voor de inrichting van de openbare ruimte. De meeste respondenten wordt het liefst geïnformeerd via e-mail (58%). Op dit moment vindt bijna een vijfde dat de gemeente hen voldoende informeert over deze plannen (19%), 38% vindt dat dat niet het geval is. Kijkend naar de samenwerking van de gemeente met haar inwoners, vindt 15% dat de gemeente de buurt voldoende betrekt bij haar plannen en activiteiten op het gebied van de openbare ruimte, 45% vindt dit niet het geval. Ruim een kwart van de respondenten is voldoende op de hoogte van wat er speelt in hun buurt op het gebied van de openbare ruimte (28%).

Tot slot

Kijkend naar welke thema’s volgens de respondenten het meest belangrijk zijn voor de openbare ruimte in hun buurt, wordt het onderhoud van wegen, straten, paden en trottoirs het meest belangrijk gescoord. Daaropvolgend scoort verkeersveiligheid het belangrijkst en op de derde plaatst het openbaar groen.

Klik en lees hier het volledige rapport.