themake

Gemeente Oisterwijk gaat urgentiecriteria toepassen voor huishoudelijke ondersteuning


Gemeente Oisterwijk gaat vanwege krapte op de arbeidsmarkt, minder huishoudelijke ondersteuning bieden. Middels urgentiecriteria worden selecties gemaakt op waar wel en waar geen hulp voor geboden wordt.

Huishoudelijke hulp gezocht in Oisterwijk.

Vanaf het derde kwartaal van 2022 is duidelijk geworden dat als gevolg van de cumulatieve effecten van economische ontwikkelingen aanbieders problemen ondervinden om nieuwe medewerkers te werven. Er is een personeelstekort ontstaan bij de aanbieders Huishoudelijke Ondersteuning. Het gevolg is dat er nauwelijks nieuwe cliënten kunnen worden aangenomen en er een wachtlijst is ontstaan. Het college (burgemeester en wethouders) heeft om deze problematiek op te lossen besloten een aantal maatregelen te nemen waaronder het instellen van urgentiecriteria, het tijdelijk versoepelen van eisen aan de aanbieders en het bij-contracteren van een voormalige aanbieder.

Urgentiecriteria
Het advies is om urgentiecriteria aan te houden voor nieuwe indicaties en deze ook toe te passen bij herbeoordeling van Huishoudelijke Ondersteuning bij bestaande cliënten. Consulenten maken een inschatting of de vraag van een inwoner voldoet aan de urgentiecriteria. Het gaat om het toepassen van de navolgende urgentiecriteria waarbij Huishoudelijke Ondersteuning vooralsnog ingezet wordt bij cliënten:

a. met een korte levensverwachting (terminaal);
b. voor wie overbruggingszorg nodig is in het kader van de overgang naar de Wlz;
c. die niet (meer) zelfstandig thuis kunnen blijven wonen zonder wekelijkse Huishoudelijke Ondersteuning vanwege bijvoorbeeld: (in willekeurige volgorde)
i. een vastgestelde ziekte die verergert zonder inzet van Huishoudelijke Ondersteuning;
ii. een ziekte met een groot risico op vervuiling;
iii. waarbij sprake is van verwaarlozing, waardoor ernstige vervuiling ontstaat;
iv. meerdere lichamelijke en/of psychische problemen heeft en waarbij de situatie dreigt te ontsporen op meerdere levensgebieden;
v. die geen eigen netwerk hebben en waarbij er een grote kans is op achteruitgang c.q. teloorgang;
vi. met jonge kinderen in het gezin in combinatie met één van de bovengenoemde criteria.

Bij nieuwe aanvragen waarbij deze criteria niet van toepassing zijn kan bij het onderzoek naar de mogelijkheden van Eigen Kracht ook besproken worden en of de inwoner in staat is om zelf een hulp te regelen en te betalen. Ook dit valt onder het begrip normaliseren. Met normaliseren zet de gemeente in op de beweging ‘dat hulp vragen aan je directe omgeving normaal en vanzelfsprekend is’. De gemeente kan een aanvraag voor de Wmo niet weigeren. Er moet onderzoek naar de persoonlijke situatie en omstandigheden van de inwoner plaatsvinden. Het Team Maatwerk en Regie kan wel in gesprek gaan met betreffende inwoner over wat noodzakelijke ondersteuning is. Wanneer er een toekenning op de voorziening plaatsvindt zal de inwoner rekening moeten houden met een langere wachttijd.

Naast bovenstaande wil de gemeente de eisen van zorgaanbieders verlagen. Denk aan: niet langer een vaste hulp bieden, tenzij de gemeente bepaalt dat dit noodzakelijk is om zwaardere problematiek te voorkomen; de taal eis Nederlands op niveau 1B, wordt tijdelijk losgelaten; de werktijden van 08.00 tot 18.00 uur wordt eveneens losgelaten;er komt een gezamenlijke wachtlijst en keuzevrijheid voor zorgaanbieders wordt beperkt.

Tot slot kijkt de gemeente of er nog andere zorgaanbieders gecontracteerd kunnen worden die nu niet zijn meegenomen.