ondernemers

Frans Kapteijns wil beschermde bermen


Afgelopen vrijdag, daags voor de landelijke opschoondag, werd een eerste berm omgedoopt tot Beschermde Berm. Boswachter Frans sloeg daar een bord in de grond dat aandacht vraagt voor een schoner stukje natuur. Het initiatief ligt in lijn met het recente VN-akkoord waarin is vastgesteld dat in 2030 zeker 30 procent van de aarde beschermt moet zijn.

Het nieuwe bord, dat moet bijdragen aan bewustwording; geen afval uit de auto gooien!

Een bord met de aanduiding van Beschermde Berm prijkt langs de A65 bij Oisterwijk. Het moet een trigger zijn voor passerende automobilisten om wat bewuster om te gaan met de welbekende groene strook langs de weg. Het bord is ontwikkeld door een team creatieven en gedragsexperts van bureau Fama Volat. Frans Kapteijns, vrijwillig boswachter voor Natuurmonumenten en ZwerfAfvalPakker, is ambassadeur van de eerste Beschermde Berm en beaamt: “het wordt tijd dat de berm, het leefgebied van veel planten en dieren, niet langer een dumpplek is van allerlei soorten zwerfafval. Die bewustwording breng ik graag mee op gang.”

Beschermd
Het gedrag van automobilisten is te verklaren, aldus de gedragsexperts van Fama Volat: “de berm wordt ervaren als een stukje niemandsland. Als we onderweg dan toch van ons afval af moeten, dan maar op een plek waar we niemand tegen de borst stuiten.” Met de aanduiding van Beschermde Berm verandert de berm van niemandsland naar een erkend en beschermd stukje natuurgebied. De gedragsexperts: “automobilisten zijn bekend met het bruine bord – in stijl van de Werelderfgoed-borden – en in een beschermd natuurgebied gooi je niet zomaar een prulletje op de grond. Ons brein maakt schonere associaties bij een natuurgebied.” Het initiatief Beschermde Berm sluit volledig aan bij VN-akkoord met betrekking tot biodiversiteit: in 2030 moet minstens 30% van de aarde beschermd gebied zijn.

170 stuks afval
Aan de hand van metingen onderzoeken Kapteijns en de gedragsexperts van Fama Volat de komende periode of de aanduiding van Beschermde Berm effect heeft op de hoeveelheid zwerfafval. Een nulmeting liet zien dat vóór de plaatsing van het bord meer dan 170 stuks afval werden aangetroffen in de berm. Kapteijns bekijkt het initiatief echter ook vanuit een breder perspectief: “dat we met het eerste bord in de grond een gesprek kunnen starten, is al een fantastische stap.”