vacature

Protesteren tegen politici met fakkels is volgens VVD raadslid niks mis mee


Minister Sigrid Kaag (D66) werd afgelopen zondag bij een lokale debatavond opgewacht door protesterende mensen met tractoren en brandende fakkels. Volgens VVD raadslid Patrick Simons was er van dreiging geen sprake.

Oisterwijks raadslid Sharon Kroon kwam met deze boodschap op Twitter.

De landelijke media bracht de protestactie met fakkels in beeld; zo ook het moment dat Kaag met de demonstranten in gesprek ging. Niet iedereen die het volledige fragment bekijkt, ziet een direct gevaar of bedreiging. Op de achtergrond zouden wel enkele woorden gevallen zijn en er wordt in de landelijke media een vergelijk getrokken met een situatie in 2022; een persoon met fakkel aan de voordeur bij Kaag thuis. Dat was iets wat zij destijds in ieder geval wel als bedreigend heeft ervaren; de man is daarvoor veroordeeld. De demonstranten van afgelopen zondag verklaren dat het bedoeld was om Kaag ‘een warm welkom’ te geven. 

Gif

Minister Kaag noemt het een dag later in haar verklaring (zie onder) ‘Gif voor onze democratische rechtsstaat’. Volgens haar gaan we steeds minder respectvol met elkaar het gesprek aan, en worden ‘politici maar ook politieagenten, verpleegkundigen, wetenschappers en journalisten geconfronteerd met aangewakkerde verdachtmakingen en complotten’. Het moet volgens haar – en dat is ook de gedachte van veel politici – over de inhoud gaan en niet over of op de persoon met gerichte intimidaties.

Onacceptabel

Een van de gedachtewisselingen van Patrick Simons op Twitter.

Minister President Mark Rutte (VVD) noemt het ‘Onacceptabel wat er gisteravond bij Sigrid Kaag is gebeurd. Politici moeten vrijuit hun werk kunnen doen. Demonstreren mag maar het intimideren van politici moet stoppen. Als je het niet eens bent met elkaar ga je normaal het gesprek aan.’ En zo volgen er meer die het oneens zijn met de wijze waarop de demonstranten hier hun boodschap hebben willen overbrengen. Onder andere Ministers Wopke Hoekstra (CDA), Jesse Klaver (Groen Links) en Dilan Yeşilgöz (VVD), BBB-leider Caroline van der Plas en velen meer hebben zich uitgesproken; niet tegen het demonstreren, maar wel tegen de manier waarop. 

In Oisterwijk

In Oisterwijk werd Kaag gesteund door D66 raadslid Sharon Kroon; zij deelde het statement en plaatse een ‘Hup Kaag’ boodschap. Het Oisterwijkse VVD raadslid Patrick Simons denkt anders over de fakkeldemonstratie, en vergelijkt het met protesten tegen de gaswinning en de gevolgen daarvan: ‘Elk jaar doen vrijwel alle partijen mee met een fakkeltocht in Groningen waar zo’n 4000 personen aan meedoen. Beetje overdreven. Kaag liep notabene zelf naar ze toe. Politie stond er met de handen in hun broekzakken, zoveel “dreiging” was er.’ en ‘Fakkels zijn alleen goed als GroenLinks de organisatie heeft.’ De foto die hij daarbij plaatst is van Klaver tijdens een eerdere fakkeltocht in Groningen (klik hier); een ander moment, een andere situatie…

De verklaring van Sigrid Kaag over fakkelincident in Diepenheim.