uitpunt

Partij PRO: JA-JA sticker om afval te verminderen


Momenteel kan iedereen ervoor kiezen een ja/nee sticker of een nee/nee sticker op de brievenbus te plakken. Hiermee geef je aan dat je óf alleen de huis-aan-huisbladen wilt ontvangen óf helemaal geen ongeadresseerde post wilt ontvangen. Heb je geen sticker op je brievenbus dan ontvang je alle blaadjes en reclamefolders, of je ze nu daadwerkelijk leest of niet.

Veel mensen denken hier niet bij na of laten na een ja/nee of nee/nee sticker te halen. Steeds meer mensen bekijken de reclamefolders tegenwoordig online, maar daarnaast blijven ze ook de papieren folders ontvangen. Het gevolg is dat veel van deze ongeadresseerde post linea recta bij het oud papier verdwijnt.

Om deze papierverspilling tegen te gaan, kun je overgaan op een ja/ja sticker. Verschillende gemeenten in Nederland hebben deze stap al genomen. De effecten zijn positief: de gemeente Amsterdam hoeft bijvoorbeeld sinds de invoering van deze sticker 5 tot 10 procent minder papierafval te verzamelen, transporteren en recyclen. De besparing kan voor gemeente Oisterwijk enkele duizenden euro’s bedragen

De ja-ja sticker geeft aan dat je én de huis-aan-huisbladen én de reclamefolders graag wilt blijven ontvangen. Daarnaast blijft dan natuurlijk de ja/nee sticker bestaan waardoor je nog wel de huis-aan-huisbladen ontvangt maar niet het ongeadresseerde reclamedrukwerk. Een nee/nee sticker is dan niet meer nodig.

De keuze blijft aan u, dat verandert niet. Want het is niet onze bedoeling om het verspreiden van papieren drukwerk te verbieden. We willen alleen overbodige papierproductie tegengaan. Waar u er nu moeite voor moet doen om géén ongewenste post te krijgen, moet u er straks eenmalig een beetje moeite voor doen om aan te geven dat u graag huis-aan-huisbladen wilt blijven ontvangen, en eventueel ook reclamefolders en ander ongeadresseerd drukwerk.

PRO heeft in de raadsvergadering van donderdag 2 februari 2023 gevraagd of het mogelijk is om ook in Oisterwijk de ja/ja sticker te introduceren. Wij zijn blij dat de wethouder hier positief tegenover staat en dit idee graag wil gaan behandelen binnen de duurzaamheidsagenda. Nogmaals; mocht dit voorstel uitgevoerd worden dan blijft de keuze nog steeds aan u.

Fractie PRO-Oisterwijk

 

Het bericht PRO: JA-JA sticker om afval te verminderen verscheen eerst op PRO Oisterwijk.

 

Meer politiek- en gemeentenieuws

Bovenstaande bericht is door de politieke partij geplaatst op hun website. Oisterwijk Nieuws verspreid deze berichten automatisch, om u op de hoogte te houden van hun politieke standpunten. Alle partijen die hieraan meewerken worden getoond.

Meer politiek- en gemeentenieuws leest u in het thema Gemeente (klik!)