vacature

Landelijke actiedag voor aardbevingsslachtoffers Turkije en Syrië via Giro 555


Op maandag 6 februari heeft een verschrikkelijke ramp het leven van tienduizenden mensen in Turkije en Syrië volledig veranderd. Meerdere krachtige aardbevingen en naschokken hebben een enorme schade aangericht. Duizenden mensen zijn al overleden en vele anderen raakten gewond.

Doe mee met de giro 555 actie voor Turkije en Syrië

Heel het land leeft mee met de mensen in Turkije en Syrië. Veel Nederlanders hebben familie wonen in de getroffen gebieden en zijn daarom erg bezorgd. Overal in het land worden inzamelingsacties opgezet en al veel mensen hebben gedoneerd naar Giro555. De hulporganisaties achter Giro555 werken de klok rond in de getroffen gebieden. Ze helpen onder andere met zoek- en reddingsoperaties en delen eten, drinken en hulpgoederen uit, zoals medicijnen, winterkleding en dekens. Ook staan de organisaties klaar voor zowel medische als psychologische hulp.

De hulp
De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 zijn zelf of via lokale partners in het getroffen gebied aanwezig. Zij doen er alles aan om zoveel mogelijk mensen te helpen. De eerste prioriteit voor nu is noodhulp. Hulporganisaties zijn ter plaatse om medische hulp te verlenen of slachtoffers met de ambulance te vervoeren naar het ziekenhuis. Daarbij komt dat veel mensen hun huis zijn kwijtgeraakt, terwijl het buiten ijskoud. De organisaties achter Giro555 zorgen daarom voor tijdelijk onderdak. Ook voorzien de hulporganisaties in eten, schoon drinkwater en andere hulpgoederen, zoals medicijnen, hygiënepakketten, winterkleding en dekens. Of dakzeilen die bescherming tegen regen en kou bieden.

Verder zal er ook op lange termijn veel hulp nodig zijn. Door de aardbeving zijn veel mensen alles verloren. Er zijn duizenden huizen en gebouwen ingestort, die weer opnieuw moeten worden opgebouwd. Daarnaast zijn veel kinderen zijn hun ouders kwijtgeraakt. Zij hebben psychische hulp en een veilige plek nodig.

Woensdagavond
Woensdag wordt er vanaf 20.30 uur vanuit Beeld & Geluid in Hilversum door commerciële en publieke tv- en radiozenders de hele dag aandacht gevraagd voor de ramp. ’s Avonds wordt er door NPO, RTL en SBS een gezamenlijk programma uitgezonden: Help Slachtoffers Aardbeving. Het doel is natuurlijk om zoveel mogelijk geld op te halen voor de slachtoffers in Turkije en Syrië. Chantal Janzen presenteert het gezamenlijk tv-programma. Jeroen Pauw en Eva Jinek voeren de gesprekken aan tafel en Fidan Ekiz is tafeldame. Tijdens het programma wordt regelmatig live overgeschakeld naar Beeld & Geluid, waar Hila Noorzai, Wendy van Dijk en Herman van der Zandt verslag doen van het verloop van de actie. Tijdens het programma zijn ook liveoptredens van onder andere Karsu en Frank Boeijen.

De woensdagochtend begon met een tussenstand van ruim 28 miljoen; de eindstand zal om 22.15 uur bekend worden gemaakt.

Klik hier voor meer informatie en acties voor Giro 555