vacature

KPN start samen met Glaspoort aanleg glasvezel in Haaren


Glaspoort, een samenwerking van APG (de pensioenuitvoerder van ABP) en KPN, organiseert woensdag 8 februari een informatiebijeenkomst over de aanleg van een glasvezelnetwerk in Haaren.

Helaas moet de tuin (indien u dat wenst)¬† nog een keer open…

Eerder werd door KPN aangekondigd dat het bedrijf – net als nu Deltafiber in uitvoering heeft – een glasvezelnetwerk gaat aanleggen in de gemeente Oisterwijk. Deltafiber heeft dat netwerk in Haaren reeds voorzien en nu volgt ook KPN via Glaspoort, het samenwerkingsverband met APG (ABP). Er zitten geen kosten aan een aansluiting en afname is niet verplicht. Uiteraard zijn er wel kosten bij het gebruik van de glasvezelverbinding; dit verloopt via een abonnement.

Net als het netwerk van Deltafiber, kunnen ook op het netwerk van Glaspoort meerdere aanbieders hun TV-, telefoon- en internetdiensten verzorgen. Beide netwerkorganisaties zijn concurrenten van elkaar, en beheren hun eigen glasvezelkabels en apparatuur.

Driemaal

Eerder werd door diverse inwoners aangegeven te willen kunnen kiezen voor het netwerk van KPN (via Glaspoort) in plaats van dat van Deltafiber. Daarbij werd de voorkeur aangegeven dat beide netwerken tegelijk zouden worden aangelegd, of dat beiden gebruik zouden maken van dezelfde kabel. Helaas is dat niet gelukt; de gemeente kan dat niet afdwingen. In veel meterkasten zullen straks twee glasvezelkabels binnen komen. En daarnaast nog de kabel van Ziggo. Internetprovider Ziggo werkt eveneens met een glasvezelnetwerk, maar die legt hun glasvezelkabels tot aan de verdeelkasten in de straat, en gaat daar over op de bestaande Coax antennekabel. Dit alles voor sneller internet. Niet onvermeld mag blijven, dat consumenten vaak ook sneller internet kunnen verkrijgen door het verbeteren van hun interne installatie en apparatuur.

Politiek

Bij de start van Deltafiber was de gemeente opvallend positief over de komst van een glasvezelnetwerk. In eerste instantie werd het nieuws van de komst van Deltafiber door de wethouder  Anne Cristien Spekle (VVD) gebracht als positief nieuws met een voorkeurspositie; later gaf de gemeente aan dat van een voorkeur geen sprake was en beide netwerkaanbieders even welkom zijn. Ze moeten zich daarbij uiteraard wel aan de regels houden, zoals het netjes terugleggen van stoepen.

Destijds werd de aankondiging van de komst van KPN, door leden van VVD Oisterwijk als onwaar aangemerkt met ‘nepnieuws’ (klik)’. Ook was er bij de leden van de VVD een duidelijke en uitgesproken voorkeur voor de concurrent. Een glazenbol (klik) heeft onze redactie uiteraard niet, en er was enige vertraging, maar het ziet er nu naar uit dat KPN alsnog invulling geeft aan hun eerdere toezeggingen.

Voor de inwoners van Haaren geeft Glaspoort op 8 februari van 16.00 tot 19.00 uur een informatiebijeenkomst in Den Domp. KPN/ Glaspoort verwacht media dit jaar te starten met de aanleg; Deltafiber verwacht eind van dit jaar of begin volgend jaar (klik) klaar te zijn met hun netwerk.

Lees hier meer over glasvezel in onze dorpen.