themake

Klap in het gezicht voor huurders Leystromen


Open brief aan de bestuurder, de raad van commissarissen en de huurders van Leystromen,

Op 25 januari jl. heeft de directeur-bestuurder van Leystromen op persoonlijke titel besloten de samenwerking met de huurdersorganisatie (Stichting Huurders Leystromen, verder SHL) per direct te stoppen, onder de noemer dat de SHL niet zou voldoen aan de voorwaarden van een huurdersorganisatie, zoals die zijn gesteld in de Wet Overleg Huurder Verhuurder (WOHV).

Wij vinden dit een klap in het gezicht voor alle huurders. De SHL heeft de afgelopen jaren door hun inbreng en als erkende huurdersorganisatie de belangen van alle huurders van Leystromen met vrijwillige enthousiaste inzet, naar eer en geweten behartigt en werd er structureel geweigerd om in gesprek te gaan huurdervertegenwoordigingen. Extra ingehuurde professionals nemen plaats In van huurders. Dit om “de Moppertjes”, zoals de bestuurder haar huurders noemt, ervan te weerhouden om kritisch mee te denken als formele huurdersorganisatie voor beleidszaken (o.a. huurverhoging, veilige betaalbare en beschikbare woningen, renovatie/ sloop plannen)

Gaat uw woning op de schop?  (Bron: Google Maps)

Wist u dat als u in een woning zit die gesloopt of gerenoveerd gaat worden u recht heeft op vele zaken? Het huidige sociale plan is op vele punten niet in het belang van de huurder en dit hebben wij op die gronden dan ook afgewezen, men vond het niet belangrijk dat wij u Informeerden. U heeft recht op juiste en volledige informatie die Wij graag met u willen delen. Wij beschikken over de kennis en de ervaring van andere renovatie en slooptrajecten.

Vindt u het belangrijk om tijdig en volledig geïnformeerd te worden over de verduurzaming in uw woning? Huurders krijgen tot nu toe een formulier met de vraag of zij akkoord gaan met verduurzaming. Wat gaat door, maar wat gaat er niet door, wat krijgt u? Weet u dat? Weet u ook de extra kosten die er voor u aanhangen? (Zoals schilderen, nieuwe vitrage en gordijnen)

Wij vinden het belangrijk om te weten of u de juiste kosten betaalt bij uw eindafrekening van de service kosten (o.a. warmte-koude opslag Installatie). Bewoners van sommige complexen krijgen na ondersteuning geld terug door informatie op te vragen bij de juiste instellingen. Het is belangrijk dat u niet teveel betaald.

Wij vinden dat er in een complex een eigen ontmoetingsruimte moet zijn voor bewoners. Verhuurt Leystromen die aan andere partijen en is dit daardoor niet mogelijk? Leystromen moet door de nieuwe wet actie ondernemen om dit te voor u te regelen.

Dit zijn enkele punten van de manier waarop Leystromen belangen van de huurder met serieus neemt.

Wij signaleren dat Leystromen bij belangrijke beslissingen, stelselmatig probeert om bewoners buiten spel te zetten. Dat betekent dat veel bewonerscommissies het niet redden met hun wettelijk mogelijke inbreng, omdat er aan hun geen middelen ter beschikking worden gesteld en zij niet beschikken over de juiste kennis. Leystromen “de moppertjes” van Facebook verwijderd en deze signalen niet gehoord/gezien mogen worden. Leystromen brengt verhalen naar buiten die op gespannen voet staan met de waarheid.

Wij willen alle huurders van Leystromen in de gelegenheid stellen mee te denken en te praten. Wellicht dat er ook huurders zijn die een rol willen spelen in onze stichting. Wij laten de huurders van Leystromen niet zomaar buitenspel zetten, dus kom m actie!

Met deze open brief willen we de bestuurder en de raad van commissarissen oproepen een afspraak te maken om met de huurdersvertegenwoordiging in gesprek te gaan.

Laat u stem horen, denk en praat met ons mee op Woensdag 1 maart 2023 in cultureel centrum de Elckelyk, Achter ’t Raadhuis 2, 5081 BA Hilvarenbeek. Zaal open vanaf 14:30 uur. Van 15 tot 17 uur is er tijd om samen te praten. Meldt u aan via saamhorigheid@huurdersleystromen.nl of via Antwoordnummer 12505, 5124 ZT Molenschot en geef aan met hoeveel personen u komt.

Met hoopvolle groet,

Stichting Huurders Leystromen
Dé Belangenvereniging voor en van huurders woonstichting Leystromen
www.huurdersleystromen.nl

 

Klik hier voor de reactie van verhuurder Leystromen