ondernemers

Gemeente Oisterwijk wil scholen helpen bij afvalscheiding


Het college (burgemeester en wethouders) van Gemeente Oisterwijk wil scholen gaan helpen bij het scheiden van afval. Op dit moment is dat voor scholen te kostbaar om dat zelf te regelen.

Kinderen leren over zwerfafval (Bron: Gemeente Oisterwijk).

De basisscholen hebben de gemeente gevraagd te ondersteunen bij de gescheiden inzameling van grondstoffen. De gemeente is alleen verantwoordelijk voor het inzamelen van huishoudelijk afval, en dat van scholen wordt normaal gesproken aangemerkt als bedrijfsafval. Basisscholen zijn daarom zelf verantwoordelijk voor de inzameling van het afval, maar het gescheiden aanbieden an laten afhalen is voor de scholen financieel niet haalbaar.

De gemeente gaat hiermee werk (laten) uitvoeren dat normaal aan commerciële partijen wordt gegund middels een opdracht. Gemeenten mogen dit alleen doen als er sprake is van een algemeen belang, en als een andere manier niet haalbaar is. Het college heeft besloten dat dit hieronder valt. Met de scholen is afgesproken dat de gemeente zich in wil zetten om bioafval en papier in te zamelen. Basisscholen zetten zich in om bewustwording over afvalscheiding, duurzaamheid en zwerfafval bij de leerlingen te vergroten.

Gemeente Oisterwijk streeft er naar om in 2050 volledig circulair te zijn, met gesloten grondstoffenkringlopen met een zo hoog mogelijk behoud van waarde. Op dit moment worden al educatieve activiteiten en lesmateriaal geleverd aan scholen over het verbeteren van afvalscheiding en het voorkomen en zwerfafval. Hierbij worden de ZAP’ers (zwerfafval pakkers) vaak bij betrokken. Deze lessen en activiteiten hebben meer effect wanneer op school, net als thuis, ook daadwerkelijk het afval gescheiden kan worden. Daarom is het zinvol om een proef te starten.

Het betreft een proef voor de duur van 2 jaar met alleen basisscholen om een beeld te krijgen van de daadwerkelijk kosten en impact van dit besluit. Deze proef is volgens het college een succes wanneer deze de hoeveelheid afkeur van bioafval ziet verminderen en wanneer de kosten binnen de verwachte marges blijven. Wanneer de proef succesvol wordt kunnen er andere instellingen en organisaties aan toegevoegd worden, zoals middelbare school en sportverenigingen in de gemeente Oisterwijk.

De raad moet dit besluit nog vaststellen.