uitpunt

Dierenveldje in Westend moet van de rechter ontruimd worden


De rechtbank heeft op 22 januari besloten dat het dierenveldje naast een woning aan de Tilburgseweg in de wijk Westend binnen zes maanden vrij moet zijn.

Het veldje met dieren langs de Tilburgseweg in Oisterwijk (Bron: Google Maps)

De beheerder van de dieren huurt de naastgelegen woning van de gemeente sinds 1972, en heeft al vrij snel na de bewoning naast zijn huis op gemeentegrond dieren gehouden. De grond is eigendom van de gemeente. De huurder stelt volgens het rechtbankverslag dat hij zich hier lange tijd niet van bewust is geweest. Hij heeft daar in de loop der jaren diverse dieren gehouden, bomen laten groeien, een hek geplaatst en schuurtjes gebouwd. Als groot dierenvriend heeft hij allerlei kleinvee op het perceel ondergebracht, maar ook paarden, bokken, geiten en schapen. Het veldje staat bekend als kinderboerderij.

Volgens de uitspraak van de rechter*  is er geen sprake van verjaring. De gemeente had door de aanwezigheid van deze dieren en aanpassingen die zijn gedaan, gekoppeld aan het verhuren van de woning, volgens de rechter niet hoeven op te maken dat daarmee ook het eigendom over zou gaan op hun huurder. Al in 2006 heeft gemeente de toestemming van het gebruik ingetrokken, en gemeente mag volgens de rechter als eigenaar eisen dat de grond wordt ontruimt. Hiervoor staat een termijn van zes maanden; of gemeente mag het daarna op kosten van de inwoner uitvoeren.

*Update

De oorspronkelijke weblink naar de documenten op de gemeentesite werkt niet meer. Na onze publicatie heeft gemeente het document van hun website gehaald. Onze redactie heeft het nu zelf online geplaatst.