carnaval 2023

Rugby Oysters Oisterwijk start ronde twee in de ereklasse


Tien wedstrijden speelden de Oysters tot op heden in 2022 op het hoogste niveau van de rugbycompetitie in Nederland. Het team van trainer Johan Hartwigsen prijkt op een negende plaats en dat is ondanks het zware programma 1 plekje hoger dan de tussenstand van vorig jaar.

Wat is er verandert?

In tegenstelling tot de jaargang 2021-2022 nemen dit jaar slechts 12 teams deel aan de Ereklasse, vorig jaar degradeerden 4 teams. Uiteindelijk besloot ook RC Bassets uit Sassenheim, dat zich in een zinderende promotie/degradatie wedstrijd tegen Rotterdam had veilig gespeeld, de handdoek te gooien en vrijwillig te degraderen. Rotterdam nam de plaats gretig over.

Zware start competitie

Rugby Oysters Oisterwijk tweede ronde ereklasse (Bron: Oysters.nl).

Voor de Oysters kwam zeker niet de meest gunstige loting uit de bus. De eerste zes wedstrijden moest aangetreden worden tegen de top 6 van vorig jaar. Daar liepen dan bij de start van het seizoen nog wedstrijden van Oranje en team Delta doorheen, wat tot gevolg had dat de Oisterwijkers nooit in hun sterkste opstelling konden spelen.

Toch werden in Hoek van Holland verrassend de eerste punten van het seizoen gepakt. Toen volgde een mooie serie van goed, spannend en concurrerend rugby tegen Dukes, Hilversum en DIOK die alle verliezend werden afgesloten maar toch 3 punten opleverden. “Met een beetje meer fortuin win je deze drie wedstrijden” aldus René Vorstenbosch, hoofd van de technische commissie. ”Vooral de wedstrijd tegen Hilversum, waarbij we een dikke voorsprong bij rust, toch uit handen geven. Wij moeten wel wat volwassener worden in dit soort wedstrijden.”

Het feit dat de Oysters in deze wedstrijd drie sleutelspelers zagen uitvallen, twee geblesseerd en een met een rode kaart (en 4 wedstrijden schorsing tot gevolg) hielp ook niet echt in het vervolg van de competitie.

“Toch moeten we de jongens een dik compliment maken, ze hebben in nagenoeg alle wedstrijden het maximale gegeven”. Johan Hartwigsen, Zuid Afrikaan en sinds 4 jaar werkzaam en woonachtig in Oisterwijk, ziet nog steeds progressie bij de groep. “Natuurlijk is het een puzzel om elke week het sterkst mogelijke team het veld in te sturen, maar naast het feit dat onze groep steeds meer routine herbergt dienen zich ook nieuwe talentvolle jongens aan. De Oysters kunnen nog jaren vooruit.”

Tweede helft seizoen

Na 10 wedstrijden (eigenlijk 11, maar tijdens de eerste helft trok ook het studententeam van Ascrum zich terug uit de competitie, splitst de rugbybond de competitie in een Champions – en Trophypoule. Vorig jaar wonnen de Oysters de cup van “the best of the rest”. Is daar dit jaar weer kans op?

“De teams die dit jaar in de Trophy terecht zijn gekomen zijn allemaal erg aan elkaar gewaagd. Vorig jaar had je toch een paar zwakkere teams. Nu is dat veel minder het geval. Het gegeven dat landskampioen DIOK en record kampioen Hilversum allebei in deze poule zitten zegt genoeg. Toch gaan we er alles aan doen om in deze tweede fase goed voor de dag te komen”.

Aanstaande zaterdag, thuis tegen RC Hoek van Holland gaan de jongens van Oysters 1 weer alles geven! Kom jij ze aanmoedigen???