carnaval 2023

Prinselijk bezoek en muziek voor Freek Stalpers in Haaren


Zondag 8 januari bezochten Prins Carnaval Wèner XXIV en zijn Raad van Elf het jubileumfeest van Freek Stalpers. Freek woont al 50 jaar in zorginstelling Cello in Haaren. Hun komst werd muzikaal begeleid door de Plèkbènt.

Freek Stalpers is blij verrast met het bezoek van de Prins.

Aanleiding was het jubileum van Freek, die dit jaar maar liefst 50 jaar in de Haarense zorginstellingen woont. Al die jaren is hij daar met heel veel liefde en zorg verpleegd. Reden voor familie en vrienden om een feestje te bouwen voor Freek en zijn medebewoners, waarbij ook de verzorgers in het zonnetje werden gezet. Toen de familie van Freek carnavalsvereniging de Strûivenwèners benaderde om de feestelijkheden extra vrolijkheid te geven, reageerde die meteen enthousiast. Toen ook de Plèkbènt haar medewerking toezegde, kon het feest niet meer stuk.

Met muziek van de plekband!

De samenkomst vond plaats in het Cello-café de Tempelier. Bij aankomst van Prins Carnaval en zijn gevolg zat de sfeer er direct goed in. Tot groot plezier van de vele aanwezige bewoners, die allen een ernstige beperking hebben. Ook hun verzorgers en familieleden raakten enthousiast. Het duurde dan ook niet lang of de polonaise werd ingezet. Rolstoelen en ligbedden vormde nauwelijks meer een hindernis. Bewogen en gezongen werd er uit volle borst. Het hoogtepunt was het moment waarop Freek twee Prinsenmedailles kreeg omgehangen, één van Prins Carnaval, Joris Schoonus, en één van de Jeugdprinses en -Prins, die ook aanwezig waren. Prins Joris liet weten dat Freek de eerste bewoner van Haaren is dit jaar, die deze eer te beurt valt. Wie Freek goed kent, zag dat dit bijzondere huldebetoon hem emotioneel enorm raakte.

Freek, inmiddels 76 jaar, is ernstig geestelijk en lichamelijk beperkt geraakt na een hersenontsteking, die hij als baby heeft opgelopen door een verwaarloosde middenoorontsteking. Hij wordt om die reden al sinds zijn vroege jeugd verpleegd in zorginstellingen. In 1973 verhuist Freek naar Timpaan in Haarendael. In 2001 werd die stichting overgenomen door Cello. In 2013 werd Haarendael ontmanteld en verhuist Freek naar Klaver 5 van Cello.

Ook de Raad van Elf was aanwezig.