The Make

Flitscamera’s bij spoorovergangen in Oisterwijk


ProRail, de Nederlandse spoorbeheerder, wil flitscamera’s plaatsen bij 22 spoorwegovergangen in verschillende gemeenten in Nederland. Dit is een reactie op het relatief hoge aantal overtredingen van verkeersregels op deze overwegen en het daarbij behorende risico op (bijna) aanrijdingen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft budget beschikbaar gesteld voor dit project en de voorbereidingen voor de aanbesteding zijn inmiddels gestart.

Gevaar op overwegen bij gesloten bomen in Oisterwijk (Foto ter illustratie: Toby de Kort).

Incidenten op spoorwegovergangen kunnen levensgevaarlijk zijn, vooral als weggebruikers tussen de slagbomen door oversteken. Dit gebeurt in Oisterwijk regelmatig als de overwegen afgesloten zijn bij incidenten, en weggebruikers niet weten hoe ze op hun bestemming kunnen komen. Door het plaatsen van flitscamera’s hoopt ProRail het aantal overtredingen van verkeersregels te verminderen en zo de veiligheid op deze overwegen te verhogen.

De locaties in Oisterwijk waar de flitscamera’s geplaatst gaan worden zijn: Spoorlaan, Heusdensebaan en Tilburgseweg/Heukelomseweg. Het is belangrijk dat weggebruikers zich houden aan de verkeersregels op spoorwegovergangen, zodat ongelukken voorkomen kunnen worden. ProRail hoopt met het plaatsen van de flitscamera’s een bijdrage te leveren aan de verkeersveiligheid in deze gemeenten.