vacature

Column Roland Smulders: Een nieuw jaar


Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

Schrijver en columnist Roland Smulders (Foto: Iris de Groot)

 

Het optreden van omroepbaas Jan Slagter in het programma ‘Op1’ heb ik gemist. Heel Nederland zag hem als een mislukte hulpsinterklaas losgaan op een bevriende omroep. Ik ben geloof ik de enige die niet heeft gezien waarover iedereen die wat voor wil stellen de hemdsmouwen heeft opgerold. En om het nog erger te maken, liet ik ook passeren dat een wethouder van mijn woonplaats Oisterwijk publiekelijk zijn levensstijl ging veranderen.

De reden van al dat falen is het feit dat ik mijn bureaustoel een keer te veel had belast. Het ding nam wraak door mij bijna om zeep te helpen. Dan staat iemands hoofd niet naar wethouders of een talkshow die vooral bedoeld lijkt om politieke correctheid uit te stralen. Kon ik weten dat de redactie Jan Slagter in een sinterklaaspak zou duwen om hem ter lering en vermaak onzin uit te laten kramen. Dat een zekere omroep bezig was met het schoonvegen van het eigen stoepje en dat Jan zich daar erg over kon opwinden. Een bruggetje om de affaire Matthijs van Nieuwkerk nog maar eens dunnetjes over te doen.

Inmiddels heeft iedereen zich over de wandaden uitgesproken. De van de speelplaats verbannen Matthijs heeft meer over zich heen gekregen dan alle bekende moordenaars van de laatste dertig jaar bij elkaar. Niet slecht, als je bedenkt dat er nog steeds geen strafbaar feit is gevonden om hem mee om de oren te slaan. Zelfs de anders toch niet bang uitgevallen Youp waagde het deze keer niet om heel recalcitrant tegen de wieg aan te trappen. Met een ‘kijk mij eens het braafste Youpje van de klas zijn’ schold hij de arme Matthijs uit voor ‘omroepbeul’ en wekte daarmee een associatie met een duistere periode van de geschiedenis. Onbewust natuurlijk, want zo ‘wakker’ is hij ook wel weer.

Voor mij valt er niks meer aan toe te voegen. Als daad van verzet heb ik op mijn Facebookpagina gezet dat de pagina Matthijs steunt. Met een stille hoop dat anderen het mooie voorbeeld zouden volgen, maar dat viel tegen. Zover durfde zelfs Jan Slagter niet te gaan zonder sinterklaaspak om in te schuilen.

Het genadeschot mocht worden afgevuurd door Claudia in de eindejaarsconference. Ze wilde het er eigenlijk niet over hebben, omdat je mensen die op de grond lagen niet meer hoorde te trappen. In het algemeen belang maakte ze voor Matthijs echter een uitzondering.

Wat een gemiste kans dat de BNN VARA redactie van ‘Op1’ in de aanloop naar Kerstmis Gordon niet in een rendierpak heeft laten opdraven om af te rekenen met bekendheden die menen verstand te hebben van goede televisie. Of dat ze hem in die vorm mee laten doen aan een parodie op het aloude ‘Wie van de Drie’. Het panel heeft het er moeilijk mee, maar als een van de beesten begint te foeteren over talkshowgasten die zomaar weglopen, valt het kwartje. Als de aftiteling begint, hoor ik een van de andere rendieren iets roepen over op de knieën vergeving vragen. Een bekend kwaliteitsblad met verhalen over bekende personen voorspelde al dat het uiteindelijk allemaal goed zou komen.

Of de Gordongrap voorbij de strenge keuring door mijn eigen redactie komt, weet ik nog niet. Misschien kan ik beter aan Jack van Gelder vragen wat hij ervan denkt. Niet dat ik later ook door hem wordt uitgemaakt voor een columnist bij wie het negativisme uit de oren spuit. We staan op de drempel van een nieuw jaar met nieuwe kansen en we laten alle oude gewoonten achter ons.

 

Roland Smulders