Krekul

Warme plek voor mensen die in de kou zitten


Gemeente Oisterwijk laat weten dat mensen die in de kou zitten, welkom zijn in de bibliotheek. Ook geeft de gemeente tips.

Kruip even achter de computer, lees een boek, maak een praatje, of drink een warm kopje koffie of thee…

Door de stijgende energieprijzen zet misschien ook jij de verwarming omlaag of zelfs helemaal uit. De Bibliotheek Midden-Brabant wilt dat niemand in de kou zit en nodigt inwoners uit om op te warmen in de Bibliotheek. Iedereen is welkom. Ook als je geen lid bent, kun je binnenlopen om te studeren, werken, lezen of een kopje koffie te drinken. Kijk voor meer informatie en openingstijden op www.bibliotheekmb.nl/oisterwijk of www.bibliotheekmb.nl/moergestel.

Warme kamers
De Bibliotheek Midden-Brabant is aangesloten bij de actie ‘Warme Kamers’ van het Leger des Heils. Samen met alle organisatie die mee doen legt het Leger des Heils een warme deken over het land. Op deze manier zit iedereen in de buurt van een warme plek waar hij of zij naar toe kan.

Hoe hou je het warm?

Met kleine dingen kun je veel besparen op onder andere je energie- en gasverbruik in huis. Maar hoe hou je het warm? Door het warm te houden in huis bezuinig je op je gasverbruik. Door de tips toe te passen bespaar je al tientallen euro’s per jaar. Spaar kosten op je gasverbruik uit door:

  • Niet je hele huis te verwarmen. Draai je verwarming uit in de ruimtes waar je niet bent. Hiermee verbruik je ongeveer 310 m3 gas per jaar minder
  • Je bed op te warmen met een kruik of elektrische deken
  • De thermostaat 1 graad lager te zetten dan dat je gewend bent. 19 graden is vaak hoog genoeg
  • De verwarming 1 uur voordat je gaat slapen uit te zetten. Zet je verwarming ’s nachts niet hoger dan 15 graden (bij vloerverwarming 17-18 graden)
  • Alle naden en kieren in huis dicht te maken, hierdoor tocht het minder. Gebruik bijvoorbeeld een brievenbusborstel of een tochtstrip. Hiermee bespaar je tussen de €80,- en €180,- per jaar
  • De gordijnen ’s avonds dicht te doen. Hiermee hou je de warmte langer binnen en bespaar je tussen de €30,- en €75,- per jaar
  • Achter de radiator folie te plakken. Je houdt de warmte dan binnen. Doe dit alleen met een radiator die tegen een buitenmuur staat. Hiermee bespaar je tussen de €14,- en €30,- per jaar
  • Je verwarming op 15 graden te laten staan als je overdag niet thuis bent

Aanvragen energietoeslag

Tot en met 31 december vraag je energietoeslag aan via onze website www.oisterwijk.nl/energietoeslag. De toeslag is een eenmalig bedrag van €1300,- per huishouden. Dit geld gebruik je bij het betalen van de energierekening. Je komt in aanmerking voor de energietoeslag als je in onze gemeente woont, ouder bent dan 21 jaar, jij de energiekosten betaalt en een laag inkomen hebt.

Meer bespaartips?

Wil je weten waarop je nog meer kan besparen in huis? Op de website www.milieucentraal.nl lees je meer tips die je meteen kunt gebruiken.