ondernemers

Partij PRO over vuurwerkverbod in Oisterwijk


Partij PRO wil graag een gezamenlijk professioneel georganiseerde vuurwerkshow, met voor de particulieren een algeheel vuurwerkverbod. Het is zover nog niet gekomen in Oisterwijk…

Raadslid Marion Das heeft hierover een terugblik en een wens geschreven:

 

Geen vuurwerkverbod in Oisterwijk…

Een professioneel georganiseerde vuurwerkshow heeft volgens PRO de voorkeur (Foto: Joris van der Pijll).

Het einde van het jaar nadert, en buiten zijn de eerste vuurwerkknallen alweer wekenlang te horen. Mijn gedachten gaan terug naar oktober vorig jaar, toen PRO een motie wilde indienen dat het particulier gebruik van vuurwerk binnen onze gemeente onmogelijk had moeten maken. PRO werd echter teruggefloten; we moesten eerst maar eens inventariseren hoe de Oisterwijkse inwoner hierover dacht, en een discussie aangaan met de andere Oisterwijkse partijen.

Zo geschiedde afgelopen februari tijdens een raadsontmoeting. Inwoners hadden de gelegenheid mee te discussiëren, maar hiervan heeft niemand gebruik gemaakt. Helaas kregen wij de handen van de andere raadsleden niet op elkaar voor ons plan. Hiervoor werden redenen aangevoerd als “we wachten op een algeheel verbod voor heel Nederland”, “we doen hiermee onze lokale ondernemers tekort”, “het is jammer van een traditie die dan verdwijnt”, “dit lukt toch niet als er nog wel vuurwerk verkocht mag worden en als er in de buurgemeenten wel vuurwerk mag worden afgestookt”. Dit woog kennelijk voor de andere partijen zwaarder dan bijvoorbeeld overlast voor mens, dier en milieu. Wij zouden onze motie kunnen aanpassen, maar dan zou de inhoud dusdanig zijn afgezwakt dat PRO daar zelf niet tevreden mee zou zijn, en alsnog zouden we er waarschijnlijk geen meerderheid mee halen.

Ik geef toe dat ik geen fan ben van het vuurwerk zoals dat al ver vóór de jaarwisseling wordt afgestoken. Liever zie ik één professionele vuurwerk-, drone- of lasershow in het centrum van Oisterwijk (Moergestel, Haaren). Door mijn rol als gemeenteraadslid voel ik me persoonlijk medeverantwoordelijk voor de veiligheid in onze gemeente. Ieder jaar in december hoop ik dat er in de gemeente geen grote ongelukken gebeuren; dat zou me het gevoel geven dat ik er niet genoeg aan heb gedaan om dat te voorkomen. Veel raadsleden uit onze gemeente lijken deze zorg niet te delen. Ik blijf hopen dat PRO slechts te vooruitstrevend is met het vuurwerkverbod en dat Oisterwijk hier over enkele jaren wel klaar voor is. Ondertussen wens ik alle inwoners een veilige, rustige en gezellige jaarwisseling en alvast alle goeds voor 2023.

Marion Das, Fractie PRO