vacature

Vrijwilligers in portret: Shiva schildert en dat geeft haar rust


Samen met haar man en kinderen is Shiva vier jaar in Nederland, waarvan twee jaar op het AZC in Oisterwijk. Het is nu wachten op een huis; vorige week heeft het gezin een verblijfsvergunning ontvangen. Ze zijn gevlucht voor het in Iran niet mogen volgen van hun eigen geloofsovertuiging, ze wachten al zo lang op een vergunning, met twee kinderen van nu 12 en 19 wonen ze in een kleine ruimte, en toch zijn ze dankbaar dat ze hier mogen verblijven en staan ze zeer positief in het leven. ‘We helpen graag en krijgen heel veel voldoening uit het vrijwilligerswerk,’ aldus Shiva Farahzadi.

Shiva Farahzadi bij haar muurschildering op het AZC in Oisterwijk (Foto: Joris van der Pijll).

Via de Meedoenbalie van ContourdeTwern is Shiva erg actief op het AZC, en ook in het dorp Oisterwijk. ‘Bij het Inlooppunt in de Kerkstraat help ik mee met de lunch.’ Ook haar man komt regelmatig in het centrum; hij bezoekt cultuurcentrum Tiliander en gaat het gesprek aan met de mensen die daar een krantje lezen. Allemaal om de taal te leren en kennis te maken met de Nederlandse cultuur.

Het wonen op het AZC, met het uitzichtloos wachten op wat komen gaat, gaf Shiva onrust. Als jong meisje keek Shiva mee hoe haar vader kunstschilderingen maakte. ‘Ik heb van mijn vader geleerd te schilderen, en mocht dat hier op het AZC ook gaan doen. Het geeft me rust. Ik voel me nu goed.’ Op het terrein zijn meerdere kunstwerken van Shiva te vinden. Ze verbeelden de natuur, waarmee ook het AZC van Oisterwijk omringd is. Zo werd een bankje vrolijk gekleurd, en ook de muur van de recreatiezaal werd opgevrolijkt. Ze lachen, het brengt hen duidelijk een gevoel van geluk, en ook de bij het gesprek aanwezige jongste is vrolijk. Dankbare mensen die blij zijn dat ze op hun manier een steentje kunnen bijdragen.

Shiva verzorgt de plantjes rondom het chalet waar het gezin verblijft, binnen hangen schilderijtjes aan de muur, op tafel staat lekkere zelfgebakken Baklava… samen met de vrijwilligersactiviteiten zorgt het overduidelijk voor vrolijkheid in dit gezin.

Dag van de Vrijwilliger

Op 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag, een landelijke dag om vrijwilligers in het zonnetje te zetten. In samenwerking met Gemeente Oisterwijk heeft het Vrijwilligerssteunpunt Oisterwijk, onderdeel van Contour de Twern, deze dag opgepakt om met een serie portretten de activiteiten van een aantal van deze vrijwilligers onder de aandacht te brengen. In reactie op een recente oproep in de lokale media werd enthousiast gereageerd. Een diversiteit aan clubs uit Haaren, Moergestel en Oisterwijk hebben een aantal van hun vrijwilligers aangemeld, en daaruit is een selectie gemaakt. Komende weken publiceren wij wekelijks een van deze portretten.

Wil je zelf als vrijwilliger aan de slag, of zoek je vrijwilligers voor jouw organisatie? Kijk dan op www.contourdetwern.nl onder ‘Vrijwilligerswerk’ of mail voor vragen en hulp naar vrijwilligerssteunpuntoisterwijk@contourdetwern.nl

DTZ logo low