Krekul

Vrijwilligers in portret: Als ik kan zeg ik ja


Tegenwoordig plaatsen organisaties vrijwilligersvacatures en wie voor een naaste zorgt is een mantelzorger. Voor Corry van Tilburg-Rijnen (75) uit Haaren is dat wat zij doet niets meer dan normaal dagelijkse kost. Ze doet het haast zonder bij na te denken.

Corry controleert wekelijks de kapel.

Wie de lange lijst van activiteiten leest vraagt zich af waar ze de tijd vandaan haalt: Ze was mantelzorger en bezoekt nu wekelijks haar vroegere overbuurvrouw, ze is contactpersoon voor haar oude buurman die nu in Haarensteyn woont, doet vrijwilligster bij de kerk, speelt in het Seniorenorkest en is coördinator bij de KBO. ‘Voor mij is het gewoon, ik pak op wat ik kan en sta daar niet zo bij stil. Ik denk dat het komt omdat wij vroeger gewoon waren om thuis te helpen.’ Ook de wekelijks wandeling met enkele anderen is ‘gewoon’; ze lopen dan langs het kapelletje aan de Helvoirtseweg en controleren of alles nog netjes is.

Corry is een van de tien kinderen van destijds boer Kiske en Miet Rijnen, die later camping De Boskant hebben opgericht. ‘Voor en na school hielpen wij mee, op het land of in huis. Het was vanzelfsprekend. Toen ik 14 jaar was ging ik naar mijn tante in Biezenmortel om te helpen. En tussendoor oma helpen. We hadden geen afleiding, geen mobieltje, nog nauwelijks TV of radio.’

Kinderen in Malawi krijgen dagelijks ontbijt.

Later, als haar vader blind raakt door een ongeluk, gaat ook zij met hem op de tandem. En ook als Corry in Haaren komt wonen, trouwt en kinderen krijgt, gaat het helpen onverminderd door. ‘Mijn schoonzus was zwanger, moest naar het ziekenhuis, en daar maanden blijven. Er was een drieling op komst. Ik heb hun dochter tijdelijk in huis genomen, heb samen met mijn broer de kinderkamer in orde gemaakt, en ook na de bevalling het gezin geholpen. Dat doe je gewoon.’ Ook hielp Corry haar jongere broer Adri, nadat hij een hersenbloeding kreeg.

Naast dit drukke leven, is Corry al twintig jaar kartrekker van de Stichting Mirjam in Malawi, waarvoor zij de complete administratie verzorgt, internationaal communiceert en ook regelmatig stukjes schrijft voor het Haarens Klokje. De stichting heeft in Malawi onder andere een school gebouwd. Het meest recente project is het dagelijkse ontbijt op school. ‘De kinderen komen van de minst bedeelde inwoners van Bembeke en de ouders hebben dan ook geen geld voor een ontbijt voor hun kinderen.’

Voor Corry is het duidelijk: ‘Als ik kan zeg ik ja!’

Vrijwilligerswerk

Afgelopen 7 december was het de Nationale Vrijwilligersdag, een landelijke dag om vrijwilligers in het zonnetje te zetten. In samenwerking met Gemeente Oisterwijk heeft het Vrijwilligerssteunpunt Oisterwijk, onderdeel van Contour de Twern, deze dag opgepakt om met een serie portretten wekelijks de activiteiten van een aantal van deze vrijwilligers onder de aandacht te brengen. Na een oproep hebben diverse clubs uit Haaren, Moergestel en Oisterwijk vrijwilligers aangemeld; daaruit is een selectie gemaakt.

Vrijwilligerswerk kan je zelfstandig doen, of via een organisatie. Kijk op www.contourdetwern.nl onder ‘Vrijwilligerswerk’ of mail voor vragen en hulp naar vrijwilligerssteunpuntoisterwijk@contourdetwern.nl