carnaval 2023

Schaatsers Moergestelse schaatsclub bij landelijke selectiewedstrijd voor Nederlands Kampioenschap


Op 3 en 4 december mochten Thomas van Berkel en Teun van der Linden van Schaatsclub De Vennen in Alkmaar deelnemen aan de landelijke selectiewedstrijd voor het Nederlands Kampioenschap (NK) Allround voor Junioren-A. De uitnodiging voor deze wedstrijd was voor Thomas en Teun een mooie beloning voor hun in de eerste maanden van dit seizoen gereden tijden. Helaas slaagden zij er niet in om zich voor het NK te kwalificeren.

Thomas van Berkel, deelnemer aan selectiewedstrijd NK (Foto: Jeroen Happel)

Voor de landelijke selectiewedstrijd voor het NK waren zesendertig Junioren-A uitgenodigd op grond van hun in het begin van het seizoen gereden tijden. Als lid van het KNSB Talent Team Zuid was de uitnodiging van Teun van der Linden wel verwacht, maar Thomas van Berkel had afgelopen zomer nog niet durven hopen dat hij zich als eerstejaars Junior-A al met de landelijke top zou mogen meten. De door Thomas in de eerste maanden van het nieuwe seizoen gemaakte progressie was echter zo indrukwekkend, dat hij ook een startbewijs tijdens de landelijke selectiewedstrijd verdiende. Op de 500 meter verbeterde hij zich meer dan een seconde, op de 1500 meter was hij ruim 2 seconden sneller en zijn eigen Clubrecord op de 3000 meter scherpte hij met meer dan vijf seconden aan. Door de zware omstandigheden op de half-overdekte ijsbaan in Alkmaar slaagde geen enkele deelnemer er tijdens de selectiewedstrijd in om in de buurt van zijn persoonlijke records (PR’s) te komen. Ook Thomas bleef met 40.52 op de 500 meter, 2:00.91 op de 1500 meter en 4:16.39 op de 3000 meter ruim boven zijn PR’s. Deze tijden waren goed voor de vijfentwintigste plaats in het totaalklassement. Teun werd dertigste met de tijden 41.93 (500 meter), 2:05.32 (1500 meter) en 4:20.72 (3000 meter). Hoewel zij zich hiermee niet voor het NK kwalificeerden was deelname aan deze wedstrijd op topniveau voor Thomas en Teun een leerzame ervaring. Wellicht maken zij volgend jaar als tweedejaars Junioren-A meer kans.

Op zaterdagavond 3 december was er ook een wedstrijd op de Ireen Wüst IJsbaan in Tilburg. Sanne van Duijnhoven reed hier snelle tijden met 11.89 op de 100 en 28.86 op de 300 meter. Voor Zoé van de Laar was er met 14.93 een PR op de 100 meter en de 300 meter reed zij in 41.42. Nadat Maartje van Dijck 56.55 op de 500 meter had gereden, volbracht zij de 1000 meter in 1:53.42. Haar broer Tom verbeterde met 44.23 zijn PR op de 500 meter en kwam op de 1500 meter tot een tijd van 2:22.42.