ondernemers

Plan sociale woningbouw in Oisterwijk volgens initiatiefnemers onterecht afgewezen


Uit een ingezonden brief aan de gemeenteraad blijkt dat de initiatiefnemers van een woningbouwproject ontevreden zijn over een afwijzing van wethouder Eric Logister. Het zou gaan om de bouw van 80 tot 120 woningen aan de rand van de wijk Pannenschuur, waarvan een deel sociale woningbouw betreft.

Het groene vlak is plan ‘Buitenerven; daar rechtsonder reeds goedgekeurde nieuwbouw; linksonder plan Pannenschuur VI.

‘Samen met de grondeigenaren hebben wij het initiatief genomen om meer woonruimte te creëren in de gemeenste Oisterwijk. Wij hebben de focus gelegd op woningen voor starters-, sociale huur en koopwoningen, aangezien hier een dringende behoeft aan is in onze Gemeente. Dit plan, genaamd Buitenerven, gaat om over het realiseren van ongeveer 80-120 woningen in diverse segmenten. Dit plan is een open plan en kan geheel naar wens/behoefte ingevuld worden.’

Volgens de initiatiefnemers zou de wethouder hebben aangegeven dat de bebouwing te dicht bij Berkel Enschot zou komen; middels tekeningen tonen zij echter aan dat die afstand verder is dan andere beoogde bebouwing. Direct aansluitend wordt momenteel gewerkt aan een reeds goedgekeurd plan (waar overigens geheel geen sociale woningbouw plaats vindt). Aan de andere kant is de gemeente voornemens de wijkuitbreiding Pannenschuur VI te realiseren, waarmee het hier omschreven plan ‘Buitenerven’ in de contouren van de wijk past.

Het principeverzoek dat door de grondeigenaren en initiatiefnemers is ingediend, stamt reeds van anderhalf jaar terug. Het plan ‘Buitenerven’ is gesitueerd aan de Kerkhovenbaan tegen de locatie Pannenschuur (zie situatietekening). ‘Het plan voldoet volledig aan het integraal afwegingskader wat de gemeente hanteert ten aanzien van woningbouw. Binnen het plan is ruimte voor circa 80 rijwoningen waarvan 40% sociale huur- en koopwoningen en 30 twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen. De doelgroep voor deze wijk zijn volgens de planmakers met name starters en daarnaast doorstromers uit de wijk Pannenschuur die een starterswoningen achterlaten.

Na meerdere keren uitstel en vervolgens twee gesprekken met de wethouder, is er volgens de briefschrijver geen instemming gekomen om het plan verder te ontwikkelen. Het gebied betreft volgens het bestemmingsplan een buitengebied. Het verzoek is nu aan de gemeenteraad gezonden om daar verandering in te brengen, ‘omdat ons inziens de gemeente Oisterwijk hier een kans laat liggen om tot een mooie woningbouw ontwikkeling te komen voor met name de starters, de jongeren uit Oisterwijk, die zo graag een betaalbare woning in onze mooie gemeente wensen te kopen.’